ROZHOVOR: Kiska si nehoráznym spôsobom privatizuje smrť dvoch mladých ľudí, tvrdí Peter Sokol
12 | 05 | 2019 I Aneta Leitmanová

Peter Sokol je I. popdredsedom NÁRODNEJ KOALÍCIE. Strany, ktorá zažila svoj veľký reštart už pri minuloročných komunálnych voľbách a dosiahla úspechy v zisku poslancov miest a obcí na úrovni renomovaných parlamentných strán. V prezidentských voľbách podporovala sudcu Najvyššieho súdu Štefana Harabina, dnes sú jej novými tvárami Anton Martvoň, či Radovan Znášik. S Petrom Sokolom sme sa zhovárali na aktuálne politické témy ale aj o jeho vízii integrácie kresťansko-sociálnych a národných síl do parlamentných volieb. 


Tohtotýždňové udalosti sa začali náhodou, ktorá vyvolala na domácej politickej scéne vášne.  V rozhovore prezidenta Andreja Kisku pre nemecký denník Die Welt padla tvrdá kritika na súčasnú vládu a aj veta, ktorá mnohých pobúrila. Začínala sa slovami "Ján Kuciak musel zomrieť...."

Tá veta mňa osobne šokovala. Prezident Kiska si nehoráznym spôsobom privatizuje strašnú smrť dvoch mladých ľudí, aby sa stala majetkom jeho budúcej strany. Považujem to za škandalózne. Buď sa zbláznil sám Kiska alebo jeho poradcovia.

Budúcu hlavu štátu ocenili v rámci European Leadership Awards. Ceny európskym lídrom udeľujú spravodajská televízia Euronews a Európsky obchodný summit (EBS) za mimoriadne úspechy v oblasti politiky, obchodu a inovácií. Nepôsobí to tak trochu absurdne?

Žijeme zvláštnu dobu. Nobelovu cenu mieru dostávajú ľudia, ktorí vojenskými konfliktmi zapálili celý Blízky Východ. Ekonomické ocenia, tí, ktorí nás dostali do obchodných vojen, takže neprekvapí, keď za politickú prácu dostane cenu niekto, kto v politike neurobili nič. Možno iba to, že si najal izraelskú marketingovú agentúru, ktorá ho dostala do prezidentského kresla.

Čo to hovorí o dnešnej politike a dobe? 

Žijeme dobu morálneho politického gýča. Dokážeme bojovať s imaginárnym zlom, výhlasiť sa za slušnoľudí. Lenže táto virtuálna realita potom narazí na každodenný život z mäsa a kostí a stačí jeden skrat a z ikony slušnočloveka je iba obyčajný opilec za volantom (smiech). 

Čo to na druhej strane hovorí o dnešných médiach? 

Musíme odhaliť lži mainstreamových médii o tom, že niektorí politici sú morálne nadradenejší a čo je ešte nebezpečnejšie, že tieto lži šíria aj novinári o svojej profesii čo bolo zvlásť vypuklé po smrti jedného z nich, keď sa objavili vyhlásenia typu “ tragická smrť novinára je spoločensky významnejšia udalosť, ako smrť bežného občana”. Je snaď profesia novinára morálne nadradenejšia od iných alebo sa má hodnotiť morálka každého jednotlivca?







Národné a kresťanské sily sa musia preskupiť ale na základe poctivej práce a nie mediálnej manipulácie. Obraz Slovenska ako krajiny, ktorá cieli rovno do “jadra” Europy, je treba konfrontovať s realitou všedných dní. Tzv. liberálno progresivistické sily, zoskupené v niektorých politických stranách, bez jasného politického a hodnotového ukotvenia majú však nevídanú a neskrývanú mediálnu podporu.

Média sa dobrovoľne zriekli svoje svojej úlohy strážcu demokracie a podporovateľa slobodnej výmeny názorov. Takmer všetky mainstreamové média už úplne otvorene podporujú jeden názorový prúd, čím už vedome alebo nevedome, prispievajú k prehlbovaniu hodnotového konfliktu v spoločnosti. O tom, že maistreamové média prestávajú plniť svoju úlohu “slobodnej výmeny názorov”, ale stávajú sa ideologickou hlásnou trúbou, jediného správného názoru , svedčí aj silnejúca obľuba a popularita tzv., ako to druhá strana hanlivo nazýva alternatívnych a konšpiračných médii.

Ako z toho von a čo je výzva doby? 






Slovenské politické elity, by mali začať otvorene diskutovať o vízii pre Slovensko na najbližších 25 rokov, získať čo najširšiu podporu všetkých vrstiev obyvateľstva. Poctivý politický zápas a formovanie vízií pre krajinu, sa zmenil na marketingove pretláčanie a súťaž , ktorá politická strana bude mať najlepšiu reklamnú agentúru. Progresivistické a aktivistické ponímanie politiky sa ukázalo ako efektívny nástroj na uchopenie moci.






 

Rýchly rozvoj pripojenia cez sociálne siete (facebook, twitter) viedol nielen k zostručneniu komunikácie, k elektronizácii komunikácie medzi ľuďmi, ale viedol dokonca k vzniku niektorých nových psychosomatických javov, ako je obava ľudí z fyzického stretnutia, a skôr prenos komunikácie na internetové siete alebo sociálne siete. Obrovská zaťaženosť rozvoja vo väzbe na sociálne siete sa dnes stáva psychologickým fenoménom nielen z hľadiska určitej návykovosti alebo priamo drogovej závislosti, ale stáva sa aj obrovským priestorom pre rozvoj negatívnych procesov ako je kyberzločin, kradnutie identity, vytváranie ilegálnej identity atď. Všetky tieto procesy radikálnym spôsobom posúvajú rýchle celkovú podobu fungovania spoločnosti.

Jednoducho potrebujeme návrat ku koreňom, tradíciam a overeným hodnotám. Potrebujeme neliberálny model spoločnosti, presnejšie to čomu napríklad Orbán hovorí Kresťansko-sociálny model ako alternatíva k liberálnej demokracii. 

Vráťme sa ešte k prezidentským voľbám resp. k vašej podpore Štefana Harabina a predovšetkým k špekuláciam, či Harabin zakladá alebo nezakladá svoju politickú stranu. 

Národná koalícia podporila Harabina v prezidentských voľbách, pretože na rozdiel od iných bol nestraníckym občianskym kandidátom. Mohli sme postaviť pokojne vlastného, nespravili sme to lebo Harabin mal aj mandát zhromaženia národných síl a zodpovedal programovo našim trom politickým pilierom. Kresťanskému, sociálnemu a národnému. Pomáhali sme mu v okrskových komisiách, v kampani aj so zbieraním podpisov. Štefan Harabin je opäť sudca, na špekalácie odpovedám úplne jednoznačne. Ponuku na vstup do NÁRODNEJ KOALÍCIE ani nemohol dostať, bolo by to v rozpore so sudcovským talárom. Na druhej strane ako si svoju budúcnosť predstavuje, je otázka na neho a nie na mňa, pani redaktorka (smiech).