Komentár Jany Teleki: Na telo alebo predstavovanie členov novej strany dosluhujúceho prezidenta Kisku?
12 | 05 | 2019 I Jana Teleki
Otázka, ktorú si nepochybne položil divák, ktorý sledoval reláciu TV Markíza Na telo s Michalom Kovačičom“. Ak sme donedávna sledovali nevyvážené duely so zatajeným dychom dnes predviedol, akým spôsobom je možné elegantne podprahovo podsúvať informácie, respektíve budovať imidž strane, ktorá doposiaľ nevznikla a súbežne poskytnúť informácie o rozklade strany Bélu Bugára. Michal Kovačič sa dnes pokúsil zabiť dve muchy jednou ranou, avšak či úspešne o tom by sme mohli polemizovať.

V prvej časti, ktorá riešila účasť Danku na vojenskej prehliadke pri príležitosti druhej svetovej vojny si divák uvedomil iba to, že oveľa viac javov pomenoval pravým menom Béla Bugár, pretože pokiaľ Veronika zdôrazňovala, že politickí lídri krajín EÚ chodia riešiť do Ruska problémy, Bugár ich návštevy na rovinu nazval kšeftami. Mimochodom riešenie problémov „výnimkami po návštevách“ je dlhodobo kritizované a hodnotené ako porušovanie sankcií uvalených EÚ na Rusko. Argumentácia Remišovej, účasťou respektíve neúčasťou lídrov krajín EÚ na prehliadke pôsobila skôr detinsky, nakoľko nikto nehovoril o tom, či a koho vôbec pozvali. Podľa Remišovej Dankova prítomnosť na oslave dňa víťazstva narúša záujmy Slovenskej republiky a vyvoláva to otázky v dôveru Slovenskej republiky.

Ani presmerovanie pozornosti na Igora Matiča nezabránilo Bugárovi, ktorý sa odmietol vyjadriť k vyhláseniam Matoviča, vyvrátiť názor Remišovej jednou vetou. V súvislosti s postojom Matoviča k udalostiam na Blízkom východe sa obratne vyjadrila, že majú rovnaké postoje. Nevyrušila ju ani poznámka Kovačiča, že majú rozdielne vyjadrenia, odmietla sa vyjadrovať k rozdielom, iba dodala, že v detailoch môžu mať rozdielne názory.

Hranica kritiky

Vyhlásenia Kisku, pre Die Welt sú podľa Remišovej v poriadku.

Bugár zdôraznil, že prezident musí chrániť v zahraničí chrániť záujmy Slovenskej republiky.

Hoci Veronika Remišová neodpovedala na otázku, či bude súčasťou prezidenta Kisku.

Ja som šla do politiky s nejakou víziou, mám predstavu ako ju chcem napĺňať a túto víziu nosím v sebe. Keď budem považovať za dôležité, aby som urobila v súlade so mojím svedomím, tak ho urobím, keď ho urobím ...

Nielen z obhajoby vyjadrení Kisku pre denník Die Welt, v ktorom označil Slovensko za mafiánsky štát, ale najmä z odpovede na otázku prestupu do novej strany vyplynulo to, že víziu, s ktorou do politiky vstupovala sa rozhodla napĺňať s najväčšou pravdepodobnosťou v Kiskovej strane, a tak bude považovať za dôležité prezentovať svoje rozhodnutie po jej založení.

Podľa Remišovej, vzhľadom k tomu, čo o Slovensku písali médiá, sú vyjadrenia dosluhujúceho prezidenta v poriadku. Tu je však potrebné zdôrazniť, že o žiadnom štáte sa nepíše iba negatívne a iba pozitívne. Odhliadnuc od vraždy Kuciaka, vo väčšine krajín došlo k vraždám novinárov, väčšinu pre ich pracovné aktivity, ale žiadny prezident si nepostavil koncepciu budovania imidžu strany na brutálnej vražde dvoch mladých ľudí. Pán prezident miesto zmysluplného programu v snahe využiť mediálny priestor do ukončenia mandátu.

Podľa Remišovej, prezident obhajoval slušných ľudí

Názor, že Kiska obhajoval slušných ľudí žijúcich na Slovensku, vyjadreniami, že sme mafiánsky štát, nemožno nazvať ani diletantizmom, demagógiou a dokonca ani vtipom.

Z intenzívneho pripomínania káuz vlády, a nezmyselného osočovania vyplynulo iba to, že pripravovaná kampaň novovzniknutej strany bude nebude riešiť odborné témy, ale bude o prázdnych emotívnych heslách. Bolo by krátkozraké predpokladať že, Európa posudzuje situáciu na Slovensku podľa tzv. mienkotvorných médií, prípadne z výstupov našich predstaviteľov pre zahraničné médiá. Štáty vychádzajú najmä zo správ predkladanými agentmi, ktorých je na území Slovenska viac ako si vie občan predstaviť, takže majú dokonalý obraz aj o Andrejovi Kiskovi.

Aj keď sme sa z diskusie veľa nedozvedeli, po odvysielaní relácie na Telo viem, že v pravidelných týždňových intervaloch budú osobnosti Kiskovej strany budú postupne prezentované minimálne do jej založenia v relácii na Telo, inak hovorí sa tomu skrytá politická reklama.

Krátky postreh Jána Baránka:
Kiska povedal, že Slovensko je mafiánsky štát. Ok. Najvyšším predstaviteľom Slovenska je Kiska. Čo tým Kiska vlastne povedal?