Trump berie Venezuelu vážne. Spolu s jastrabom Boltonom niečo chystajú
11 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Americký prezident v rozhovore s novinármi priznal, že "obrusuje ostré názory" svojho národného bezpečnostného poradcu Johna Boltona.


Donald Trump ale zároveň povedal, že je spokojný s prácou Johna Boltona, ktorého sprevádza povesť "najviac temperantného" v Republikánskej strane, píše Politico. Trump ďalej vyjadril spokojnosť s radami Johna Boltona. Americký prezident tak rozptýlil nedávne zvesti, že stráca dôveru v poradca pre národnú bezpečnosť.

"Má tvrdé názory na veci, ale to je normálne. V skutočnosti obmedzujem Johnove nálady, čo je celkom prekvapujúce," priznal šéf Bieleho domu, "ja som ten, kto ho upokojuje. To je normálne."

Prezident dodal, že sa mu štýl Boltona páči, ale v jeho administratíve sú rôzni ľudia, vrátane tých, ktorí sú "o niečo pokojnejší" než jeho národný bezpečnostný poradca.

Komentár Rafaela Rafaja: V priemere zarábame o 40% menej ako by sme si zaslúžili
Pätnásť rokov členstva Slovenska v EÚ Čítať ďalej
10 | 05 | 2019 | Rafael Rafaj, riaditeľ Inštitútu národnej politiky


Pred touto tlačovkou Washington Post uviedol, že Trump mal pocit, že sa ho Bolton pokúša "zatiahnuť do vojny" vo Venezuele po neúspešnom prevrate opozície. Biely dom však povedal, že prezidentov komentár bol vyslovený "ako žart".

John Bolton si dlhodobo vybudoval povesť "najagresívnejšieho hlasu" v Republikánskej strane. Nie je to tak dávno, čo označil nasadenie námornej skupiny US Navy na Blízkom východe "jasným a jednoznačným signálom" do Iránu.

Bolton tiež podporil ministra zahraničia Mika Pompea, ktorý obvinil Rusko z "odstrašovania" venezuelského prezidenta Nicolasa Madura od "úteku" na Kubu. "Toto je naša pologuľa. Rusi by sem nemali liezť. Bola to ich chyba. To nepovedie k lepšiemu vzťahu," povedal vtedy Bolton.