Ide do tuhého. Trump nariadil zvýšiť clá na zvyšný čínsky dovoz
11 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Donald Trump nariadil Úradu amerického obchodného splnomocnenca, aby začal proces vedúci k uvaleniu ciel na takmer všetok zvyšný dovoz z Číny. Informovala o tom agentúra Reuters a televízia CNN. Opatrenie sa má dotknúť tovaru, ktorého ročná hodnota dovozu je približne 300 miliárd dolárov. Ďalšie podrobnosti úrad zverejní na svojom webe v pondelok.


Oznámenie prišlo len krátko po tom, čo skončilo jedenáste kolo obchodných rokovaní medzi zástupcami Číny a USA bez dohody. Oznámenie je podľa agentúry AP ďalšou eskaláciou obchodnej vojny medzi Washingtonom a Pekingom. V piatok po polnoci miestneho času Spojené štáty zvýšili clo na dovoz čínskeho tovaru v ročnom objeme 200 miliárd USD, teda na 25 percent z doterajších desiatich.

Čína vyslovila nad týmto zvýšením ciel poľutovanie a pohrozila odvetnými krokmi. V piatok tiež skončilo dvojdňové rokovanie zástupcov Číny a USA o novej obchodnej zmluve. Prezident Trump rozhovory označil za úprimné a potvrdil, že budú pokračovať. Clá je možné aj zrušiť, dodal. Podľa zdrojov agentúry Reuters ale žiadny pokrok v rokovaniach nenastal.

Rokovania by podľa nich mali pokračovať v Pekingu, zatiaľ sa však nevie kedy. Návrh zavedenia nových ciel na ďalší čínsky tovar musí byť pred oficiálnym zavedením predložený verejnosti na konzultácie. Podľa informácií od zdrojov by mali byť nové clá nastavené na 25 percent. Podľa agentúry Bloomberg zástupcovia USA povedali na obchodnom rokovaní, že majú tri až štyri týždne na dokončenie dohody, inak budú nové clá zavedené.

Trump berie Venezuelu vážne. Spolu s jastrabom Boltonom niečo chystajú
Americký prezident v rozhovore s novinármi priznal, že "obrusuje ostré názory" svojho národného bezpečnostného poradcu Johna Boltona. Čítať ďalej
11 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Hlavný čínsky vyjednávač Liou Che v rozhovore pre hongkongskú televíznu stanicu Phoenix uviedol, že v rokovaní zostávajú tri sporné body. Jedným z nich sú práve cla. Čínska strana sa domnieva, že ak má byť dohoda uzavretá, musia byť zrušené všetky clá. Podľa skorších informácií médií Trump chce časť ciel zachovať. Liou je však optimistický, verí v dosiahnutie dohody a zdôraznil, že rokovania nebola prerušené.

Analytici banky Goldman Sachs Alec Phillips a Blake Taylor upozornili, že napriek zvýšenie ciel a hrozbe zavedenia ďalších ciel na čínsky tovar existuje reálna šanca, že obe mocnosti ukončia spor ešte predtým, než sa začnú zvýšená cla vyberať.

Vyššie clá zavedené v piatok sa totiž nevzťahujú na tovar, ktorý už vyplával z Číny. Prakticky by sa tak vyššie clá mohli začať uplatňovať na tovar, ktorý dorazí do USA za dva až tri týždne. Za tú dobu by sa obe strany mohli dohodnúť.

Novo clá na zostávajúci čínsky tovar by potom mohli byť podľa nich zavedené najskôr za dva až tri mesiace.

Colná vojna medzi oboma veľmocami sa naplno rozhorela vlani v marci, kedy Trump podpísal dekrét o uvalení cla na dovoz čínskeho tovaru v hodnote až 60 miliárd dolárov a v rovnakom čase nadobudla platnosť 25-percentné clo na dovoz ocele a desaťpercentnú clá na dovoz hliníka do USA. O ďalších clách vo výške 25 percent na čínsky tovar, ktorého ročný dovoz dosahuje hodnoty 50 miliárd dolárov, Trump rozhodol v polovici júna.

Nasledovali cla vo výške desiatich percent na tovar v objeme 200 miliárd dolárov, ktorá sa teraz zdvihli na 25 percent. Biely dom sa pomocou ciel snaží vytvoriť tlak na Peking, aby znížil prebytok Číny v obchodovaní so Spojenými štátmi. Clá sú ale aj reakciou na údajné krádeže duševného vlastníctva amerických podnikov. Čína na americké kroky reaguje protiopatreniami.