Veľký návrat? Saakašvili sa chce vrátiť na Ukrajinu a pomáhať Zelenskému
10 | 05 | 2019 I TASR

Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili a exgubernátor ukrajinskej Odeskej oblasti sa chce vrátiť na Ukrajinu. Rád by pomáhal novozvolenému ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Informovala o tom vo štvrtok ukrajinská tlačová agentúra Unian.


"Ukrajina je môj domov... Určite prídem na Ukrajinu," povedal Saakašvili televízii Belsat. Podľa vlastných slov by chcel pôsobiť ako poradca Volodymyra Zelenského, ktorý v máji nahradí v úrade súčasného ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Saakašvili v rokoch 2015-16 pôsobil ako gubernátor ukrajinskej Odeskej oblasti. Do tejto funkcie ho vymenoval prezident Petro Porošenko, s ktorým sa však neskôr rozišiel. V roku 2017 gruzínskemu exprezidentovi odobrali ukrajinské občianstvo a z krajiny ho vyhostili.

Ako vo Vietname? Historik varuje pred provokáciou, ktorá môže rozpútať vojnu
Poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť John Bolton vyvoláva silné emócie, súhlasné aj nesúhlasné, konštatuje komentátor a vojenský historik Max Boot. V komentári pre server Washington Post však pripúšťa, že Boltonov... Čítať ďalej
10 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Stal sa tak človekom bez občianstva, keďže už dva roky predtým prišiel o občianstvo aj vo svojom rodnom Gruzínsku. Po vypovedaní z Ukrajiny sa zdržiaval v Holandsku.

Volodymyr Zelenskyj sa ešte počas predvolebnej kampane vyjadril o Saakašvilim pochvalne. Gruzínskeho exprezidenta označil za skvelého a schopného diplomata, ktorý by podľa neho mohol získať dôležitú úlohu v rámci ukrajinskej vlády. Vyslovil sa pritom za to, aby bolo Saakašvilimi vrátené občianstvo Ukrajiny.

Michail Saakašvili, ktorý bol gruzínskym prezidentom v rokoch 2004-07, však v rozhovore pre Belsat vyhlásil, že jeho dlhodobou prioritou zostáva Gruzínsko. V súčasnosti chce podľa vlastných slov konsolidovať gruzínsku diaspóru po celom svete a časom má v úmysle vrátiť sa aj do Tbilisi. V Gruzínsku ho však odsúdili na tri roky väzenia za prekročenie prezidentských právomocí.