Schyľuje sa k niečomu? USA umiestnili v Katare bombardéry
10 | 05 | 2019 I TASR

Spojené štáty rozmiestnili na americkej leteckej základni v Katare strategické bombardéry B-52 Stratofortress. Chcú tak reagovať na bližšie nešpecifikovanú hrozbu Iránu.


S odvolaním sa na piatkové vyhlásenie amerických vzdušných síl o tom píše agentúra AP. Na ich záberoch je vidieť, ako bombardéry v noci na piatok pristáli na leteckej základni Udajd, juhozápadne od katarského hlavného mesta Dauha.

Predstavitelia vzdušných síl ďalej oznámili, že ďalšie bombardéry pristáli v stredu na iných miestach "v juhozápadnej Ázii".

Biely dom ešte v sobotu avizoval, že v snahe čeliť Teheránu vyšle do oblasti Perzského zálivu lietadlovú loď USS Abraham Lincoln. Tá vo štvrtok preplávala Suezským prieplavom.

Ako vo Vietname? Historik varuje pred provokáciou, ktorá môže rozpútať vojnu
Poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť John Bolton vyvoláva silné emócie, súhlasné aj nesúhlasné, konštatuje komentátor a vojenský historik Max Boot. V komentári pre server Washington Post však pripúšťa, že Boltonov... Čítať ďalej
10 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Ako poukazuje agentúra AP, administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa zatiaľ nekonkretizovala, v čom spočíva údajná hrozba Iránu pre bezpečnosť Spojených štátov.

Teherán v stredu oznámil, že čiastočne odstúpi od medzinárodnej dohody o jadrovom programe z roku 2015. Trump následne zaviedol nové sankcie voči Iránu, ktoré postihujú tamojší oceliarsky a ťažobný priemysel.

Spojené štáty pritom od zmienenej jadrovej dohody odstúpili už pred rokom, načo zaviedli embargo na dovoz iránskej ropy. Začiatkom mája tohto roku prestali platiť aj dočasné výnimky z tohto zákazu, ktoré USA priznali niektorým krajinám.