POZOR: Na Slovensku zaznamenali nové prípady osýpok. Ochorelo už sedem detí
10 | 05 | 2019 I Aneta Leitmanová

HUMENNÉ / Osýpky začali strašiť už aj tam, kde ich výskyt doteraz zaznamenaný nebol. Nové prípady sa objavili v okrese Humenné. Ochorelo už sedem detí vo veku od šiestich mesiacov do deväť rokov. Všetky museli hospitalizovať. Aktuálne sú osýpky v rámci Slovenska v Košickom a Prešovskom kraji. Podľa epide-miológov nie je vylúčené, že chorých ešte pribudne. Viac už Katka Kleknerová.


V Humennom a v jeho okolí potvrdili za posledný týždeň sedem nových prípadov ochorenia na osýpky. "Prípady sú v epidemiologickej súvislosti s ochoreniami v okrese Vranov nad Topľou. Ochorenia sú zaznamenané v meste Humenné a v obci Zbudské Dlhé," informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Dáša Račková.

Ide o dve deti vo veku šesť a osem mesiacov, tri vo vekovej skupine jeden až štyri roky, zvyšok sú deti vo veku päť až deväť rokov. Všetky sú hospitalizované.

Ohniskom nákazy bolo mesto Trebišov, tam už ale epidémia osýpok ustúpila a situácia je stabilizovaná. Momentálne sú chorí na osýpky v Košickom a v Prešovskom kraji. Osýpky sa šíria veľmi rýchlo hlavne medzi nezaočkovanými skupinami obyvateľov. Na Ukrajine bojujú s epidémiou osýpok od minulého roka, kde potvrdili desaťtisíce ochorení.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva nie je vylúčené, že ochorenia na osýpky sa vzhľadom na charakter nákazy a počet chorých, budú šíriť aj ďalej.