Írsko vyhlásilo ako druhá krajina na svete stav klimatickej núdze
10 | 05 | 2019 I TASR

Írsky parlament vyhlásil vo štvrtok večer v krajine stav klimatickej núdze. Írsko sa tak po Británii stalo druhou krajinou na svete, ktorá pristúpila k takémuto kroku. Píše o tom agentúra AFP.


Dodatok k správe parlamentu, v ktorom je vyhlásený "stav klimatickej núdze", zároveň poslancov vyzýva, "aby preskúmali možnosti, ako (vláda) môže zlepšiť svoju reakciu na stratu biodiverzity".

Líder írskej Strany zelených Eamon Ryan, ktorý dodatok inicioval, označil toto rozhodnutie parlamentu za "historické".

Bitcoin si opäť získava pozornosť investorov. Vieme čo je za tým
Hodnota kybernetickej meny Bitcoin dnes prvýkrát od vlaňajšieho novembra prekonala hranicu 6000 dolárov. Podporuje ju rastúci záujem investičných spoločností o obchodovaní s Bitcoinom, píše server CNBC. Čítať ďalej
10 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Mladá švédska aktivistka a bojovníčka proti klimatickým zmenám Greta Thunbergová vyzvala aj ostatné krajiny, aby sa pripojili k tejto iniciatíve.

"Skvelé správy z Írska! Kto bude ďalší?" napísala 16-ročná Švédka na svojom Twitteri. Britský parlament vyhlásil ešte 1. mája ako vôbec prvý na svete stav klimatickej núdze, ktorý má umožniť prijatie opatrení proti zmene klímy.

Vyhlásenie stavu núdze v Británii má len symbolický charakter a nebude mať priame dôsledky na politiku britskej vlády. Opatrenie bolo schválené po 11-dňových klimatických protestoch, v rámci ktorých sa aktivisti pokúšali blokovať frekventované lokality v centre Londýna.