Hrozí im kolaps? Nemecký ekonomický rast rapidne klesá
10 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Prognózy Európskej komisie sa neočakávane ukázala, že Nemecko patrí medzi krajiny EÚ s najnižšou mierou ekonomického rastu, napísal Die Welt.


V liste sa uvádza, že protekcionistické opatrenia Donalda Trumpa vážne zasiahli nemeckú ekonomiku. K nižším prognózam prispel tiež brexit, rastúce medzinárodné napätie a predpisy EÚ v oblasti životného prostredia.

V poslednej správe predloženej európskym komisárom pre ekonomiku a financie Pierrem Moscovicim sa Spolková republika Nemecko stala jednou z problémových krajín. Podľa prognózy sa Nemecko spolu s Talianskom stane jednou z dvoch krajín EÚ, ktorých ekonomický rast bude nižší ako 1% HDP.

Nemecké čísla sa ukázali byť mimoriadne nerentabilné na pozadí pozitívnych prognóz ostatných krajín EÚ. Očakávaný hospodársky rast napríklad v Poľsku bude 4,2%.

ROZHOVOR: Nechcela som byť súčasťou Hlinových plánov, preto Kresťanská Únia, tvrdí Anna Záborská
Anna Záborská je dcérou niekdajšieho významného politika Antona Neuwirtha a manželka architekta Vladimíra Záborského (syna akademického maliara Ladislava Záborského). Je predsedníčkou Slovenskej spoločnosti pre rodinu, predsedníčkou Paneurópskej... Čítať ďalej
10 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová


Ešte na jeseň roku 2018 Nemecku predpovedali rast HDP vo výške 1,7%. Je zrejmé, že snahy Donalda Trumpa zasiahnuť nemecké ekonomické pozície mali účinok.

Hlavným dôvodom poklesu prognóz podľa Moscoviciho bolo prerušenie medzinárodného obchodu zapríčinené Trumpovými protekcionistickými opatreniami. Tie sa prejavili najmä v automobilovom priemysle, ktorý bol obzvlášť tvrdým úderom pre Nemecko a Taliansko. Ďalšie dôvody pre nízke projekcie boli brexit a rast medzinárodného napätia.

V poslednej dobe Trump hrozil, že zavedie dodatočné clo na tovar z Číny, čo najskôr povedie k odplate Pekingu. Tieto opatrenia zase ovplyvní nemeckých výrobcov automobilov. Okrem toho v máji bude musieť Trump rozhodnúť o clách na európske autá.

Moscovici tiež poznamenal, že niektoré akcie Bruselu, najmä predpisy EÚ v oblasti životného prostredia, mali negatívny vplyv na automobilový priemysel. Správa Moscoviciho ​​okrem iného zdôrazňuje katastrofickú pozíciu Talianska. Očakávaný rast HDP bude len 0,1% s deficitom štátneho rozpočtu vo výške 2,5%. Taliansky štátny dlh, ktorý už predstavuje 132,2% HDP, tak bude ďalej rásť.