Rodina Václava Postráneckého odhalila, čo ho zabilo
09 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Svoj statočný boj o život prehral vo veku 75 rokov Václav Postránecký, hviezda kultovej komédie storočia S tebou ma baví svet. Do hereckého neba odišiel v neskorších hodinách o 22:40 hod. V posledných chvíľach ho všetci jeho najbližší držali za ruku.


Správu o úmrtí potvrdil včera dopoludnia Tomáš Staněk. "Člen činohry Národného divadla, Václav Postránecký, podľahol dlhému statočnému súboji so zákernou chorobou," povedal.

Kvôli boju s rakovinou pažeráka a následnej náročnej liečbe sa musel Postránecký vzdať postupne všetkých hereckých úloh. Sústredil sa len na liečbu, ale lekári boli bezmocní. "Ochorel pred rokom na rakovinu pažeráka, na ktorú bol operovaný, ale bohužiaľ po zákroku choroba začala metastázovať do celého tela," zverila Blesku manželka Helena. "Hoci bol veľmi statočný, ale toto už v jeho silách nebolo možné poraziť."

Pred dvoma týždňami herca odpojili od prístrojov a prepustili z nemocnice do domáceho ošetrovania. "Teraz práve sedím tu doma a musím priznať, že mi je momentálne tak strašne zle, ako mi v živote ešte nebolo. Neodhadnete dopredu, ako mi bude za sekundu. Preto radšej mlčím o tom, ako mi je. Ľudia potom nevedia, či sa majú radovať, alebo kondolovat, " povedal s dávkou čierneho humoru Blesku v poslednom rozhovore v druhej polovici apríla.

Herec zomrel vo svojom dome v Říčanoch. "Cítim sa tu skvele, milujem to tu. Ako chlapec som sem jazdil na bicykli zo Strašníc, kde sme bývali. To je pekných sedemdesiat rokov," spomínal. Vždy sa zaujímal o miestne dianie. "Je samozrejme lepšie, keď nás na ceste životom sprevádza čo najmenej bolesti," povedal v minulosti.

Pompeo odložil návštevu Grónska; musel sa vrátiť do Washingtonu
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo odložil návštevu Grónska, pretože sa musí vrátiť do Washingtonu. S odvolaním sa na vyhlásenie diplomacie USA o tom vo štvrtok informovala agentúra Reuters. Čítať ďalej
09 | 05 | 2019 | tasr


Napriek tomu, že hral už ako dieťa, v divadle v Liberci Postránecký začínal ako oponár. Na javisko sa dostal až v roku 1960 vo Slováckom divadle, v roku 1995 dostal divadelnú Cenu Thálie za rolu Podkolatova v Gogoľovom Ženitba. V rokoch 2005 až 2011 bol potom prezidentom v Hereckej asociácii, ktorá Thálie udeľuje. Oženil sa len raz, manželka Helena bola baletka a prežili spol päťdesiat rokov.