Igor Nemeček prezradil pikošky zo zákulisia príprav hokejových majstrovstiev.
08 | 05 | 2019 I Robert Merva

Najväčšou hokejovou udalosťou roka sú nepochybne majstrovsvá sveta v hokeji. Tento rok je hostiteľom Slovensko. Ako sme organizačne pripravení na šampionát a čo všetko organizátori zabezpečili pre náš divácky zážitok? Pýtali sme sa riaditeľa organizačného výboru 2019 IIHF MS, Igora Nemečeka.


Majstrovstvá sa začnú už o chvíľu. Ako to zvládate?

Môžem smelo potvrdiť, že sme pripravení. Keď už tu budú úplne všetky výpravy, budeme vedieť aj či sme zabezpečili naozaj všetko. Máme už našťastie skúsenosti s takouto organizáciou a svedomito sme sa pripravili aj tentokrát. Sú tu však vždy drobnosti, ktoré sa rieša až za pochodu, ale aj na tie sme sa snažili pripraviť, aby sme to zvládli opäť na výbornú. Usporiadať opätovne šampionát na Slovensku, to je samé o sebe už dostatočným uznaním. Patríme medzi spoľahlivých partnerov Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

Je niečo, čo vás pri príprave týchto majstrovstiev prekvapilo?

S prípravami sa začalo už v septembri 2017. Teraz sme už fakticky na konci s prípravami a začína sa fáza realizácie. Nejaké veľké prekvapenia sa nekonajú a dúfam, že žiadne už ani nebudú. V skutočnosti spolupracujeme so samými profesionálmi z tejto oblasti. Každá výprava vie presne ako taký šampionát prebieha a čo všetko je potrebné zabazpečiť. Dostatočne vopred a aj veľmi jasne už všetci definovali svoje požiadavky a v tom sme im boli absolútne k dispozícii.

Kto má najvyššie požiadavky?

Našou povinnosťou je zabezpečiť každému rovnaký štandard. Každá výprava môže mať maximálne 25 hráčov a počíta sa s ôsmimi členmi realizačného tímu. To sú kritériá, ktoré musí usporiadateľ zabezpečiť. Samozrejme každá výprava má aj svoje špecifické požiadavky a aj tým sa snažíme maximálne vyhovieť. Napríklad Švédi berú oveľa viac izieb ako ostatné výpravy. Majú totiž veľké množstvo hráčov z NHL a tam je zvykom mať k dispozícii vlastnú izbu. Ale to sú náklady, ktoré si už hradia sami. My ako organizátori 2019 IIHF MS im preplácame len štandardný počet lôžok, podľa jasných kritérií, ktoré su každému známe. Najväčšou výpravou je však podľa mňa asi Rusko. Tí si zabrali takmer jeden celý hotel iba pre seba. Ale nie úplne celý. (smiech) V ich výprave je aj viac delegátov. Predsa len na šampionáte sa zúčastňujú všetky hokejové veľmoci s veľmi sofistikovanou organizáciou ich tímov.

Postačujú ubytovacie kapacity v miestach šampionátu? Predsa len očakáva sa aj príchod množstva fanúšikov.

Kapacity hotelov naozaj postačujú. V tom sme nemali pri zabezpečení žiaden problém. Predsa len na takýto šampionát sa pripravujeme dva roky a už v roku 2017 sme zriaďovali všetky potrebné rezervácie. Je aj veľmi dôležité dohodnúť si lepšie podmienky pre ubytovanie, ceny a všetko, čo s takouto organizáciou súvisí. Teraz sú ceny lôžok, najmä v mestách kde sa bude hrať, už oveľa vyššie. Nejde totiž len o samotné tímy a výpravy. Ako usporiadatelia sa musíme postarať aj o organizátorov samotného IIHF. Je potrebné postarať sa o rozhodcov, komisárov a k tomu je tu množstvo ďalších podstatných nevyhnutností, ktoré takýto šampionát v sebe obnáša. Počas majstrovstiev sa bude konať ešte aj veľké trénerské sympózium. Prebehne tu jeden veľký kongres s vysokou účasťou hokejových krajín a pozrieť sa prídu aj organizačné štáby z krajín, ktoré budú usporiadateľmi majstrovstiev v budúcich rokoch a im sa už tiež začali prípravy.

Aké sú náklady na usporiadanie tak významného a rozsiahleho podujatia?

Rozpočet je 18 miliónov EUR a len 3 milóny z toho ide na ubytovanie. Všetko si musíme zaplatiť sami. IIHF nám nedáva žiadne peniaze za to, že robíme majstrovstvá. Dokonca si musíme sami zaplatiť za licenciu, ktorá nám umožňuje majstrovstvá usporiadať. Vysielacie práva a marketing rieši švajčiarska spoločnosť Infront, ktorá je partnerom IIHF. Organizátor má príjem takmer výlučne iba z predaja lístkov. Celý rozpočet je tak vecou veľmi precíznej prípravy, aby sme to celé zvládli bez ujmy. Teraz ostáva len veriť, že sme to nastavili naozaj dobre.

Koľko ľudí sa podieľa na príprave tohoto šampionátu?

Náš organizačný manžment tvorí 35 ľudí v každom meste. Spolu je to 70 ľudí, ktorí zabezpečujú celú organizáciu majstrovstiev. Tentokrát však už máme s celou organizáciou oveľa lepšie skúsenosti ako v roku 2011. Vtedy sme to robili prvý krát a podarilo sa nám to aj s výborným hodnotením všetkých zúčastnených krajín, fanúšikov, ale aj samotným IIHF, ktorý nám spočiatku príliš neverili. Vtedy sme ešte riešili dostavovbu štadióna, ktorý sa dokončil naozaj tesne pred otvorením a dokončovala sa aj treningová hala v Košiciach. Aj v takých podmienkach sme to vtedy dokázali zvládnuť a teraz už máme naozaj plnú dôveru IIHF. Už sa nestrachujú ako to dopadne. (smiech) Myslím si, že budeme aj príkladom pre Švajčiarsko, ktoré bude hostiť majstrovstvá budúci rok. Oni však budú mať na celú realizáciu svojich príprav iba 4 dni, tesne pred otvorením. Hokejovú halu budú mať k dispozícii až na poslednú chvíľu. Neviem si predstaviť ako to zvládnu. Štyri dni je predsa iba 86 hodín. Tam budú musieť neuveriteľne precízne a svedomito celú prípravu naplánovať vopred.

Máte teda skúsenosti s vlastnou organizáciou majstrovstiev. Ako vnímate tieto podujatia organizované v iných štátoch, kde ste sa zúčastnili?

Ja chodievam na hokejové majstrovstvá ako člen delegácie už od roku 1999 a stále sa inšpirujem. Dá sa povedať, že to do veľkej miery závisí aj od toho, či je to hokejová krajina, alebo nie. Rusko, Fínsko ale aj Česko to robia skvele. Sú to jednoznačne hokejové krajiny a vedia svojou organizáciou naozaj inšpirovať. Ale napríklad Švédsko, ktoré robilo majstrovstvá sveta v roku 2012 a 2013 spoločne s Fínskom, dosť pohorelo. Fíni to zvládli perfektne, ale aj taká hokejová veľmoc, akou Švédsko nepochybne je, nezvládla organizáciu tak, ako by sa od nich očakávalo. Teraz už ani nemajú záujem o ich organizáciu. Príjemným prekvapením boli pre mňa osobne majstrovstvá v Bielorusku. Tam to bolo skvelé. Boli tam napríklad dva kompletné štadióny priamo v Minsku a hráči sa nemuseli presúvať do iných miest. Novinky, ktoré vidíme inde sa snažíme zapracovať aj do našich konceptov a rovnako aj my sami máme nápady, ktoré potom inšpirujú iných.

Aké novinky sú teraz v kurze?

Teraz sa rozmohlo mať svoju vlastnú kabínu, urobenú na mieru. Každá krajina má svoje špecifické požiadavky na vybavenie kabíny. Toto si však už každý zabezpečuje sám. My máme na Slovensku našťastie kabíny priamo na oboch štadiónoch pre všetky výpravy plne k dispozícii. Iné nehokejové krajiny takúto výhodu často nemajú a riešia to cez unimobunky, alebo stany. Každý tím má nárok na vlastnú kabínu. Tieto priestory sú teda k dispozícii kompletne počas celého priebehu majstrovstiev na oboch štadiónoch pre každú výpravu samostatne. Už teraz je vidieť, že každá kabína bude úplne iná. Niekde sa dokonca kabína rozďeľuje na niekoľko samostatných miestností. Každý má svoje špecifiká. Aj to patrí k takejto organizácii. Ale realizáciu svojich kabín si už každá výprava robí sama.

Vyzerá to tak, že ste pripravení naozaj dôkladne. Myslíte aj na také rizikové situácie, akými môže byť napríklad výpadok prúdu, alebo kalamitné počasie, či bezpečnosť tímov a fanúšikov?

Pre všetky takéto prípady sme aj poistení. Celý šampionát musí byť riadne poistený práve na takéto rôzne nepredvídané udalosti. Čo sa však týka elektriny, tam máme zabezpečené riadne dodávky od energetikov. Pre každý prípad sú ale k dispozícii aj záložné dieselagregáty. Na štadiónoch je počas zápasov naťahaných niekoľko kilometrov špecifických káblov. Väčšina z nich je najmä pre účely televízneho prenosu. Spoločnosť, ktorá zabezpečuje televízny prenos do celého sveta, robila napríklad aj MS vo futbale v Rusku. To všetko zabezpečujú naozaj profesionáli, ktorí majú tiež skúsenosti z takýchto podujatí a vedia už veľmi presne, čo potrebujú.

Na záver ešte taká otázka od fanúšikov hokeja. Na ktorý zápas sa tešíte najviac?

Ako pravý fanúšik by som bol asi najšťastnejší, ak by som si mohol pozrieť finálový zápas so Slovenskom. (smiech) Počas celého šampionátu mám však naplánované spoločné stretnutia s rôznymi delegáciami a to na väčšinu zápasov. Vychutnať si samotný hokejový zápas na majstrovstvách, ktoré organizujete, je už asi priveľký luxus. Verím, že sa nám podarí tento luxus úplne zabezpečiť najmä našim divákom. Predsa len je to hokejový sviatok a každý zápas budú hrať tí najlepší z najlepších. Verím, že bude čo oslavovať.