Egypt: Súd potvrdil rozsudky smrti 13 militantom
07 | 05 | 2019 I tasr

Egyptský odvolací súd potvrdil v utorok rozsudky smrti vynesené nad 13 islamskými militantmi, ktorí boli obžalovaní z útokov na príslušníkov bezpečnostných síl. Ďalší 17 obžalovaní boli odsúdení na doživotie. Deviati militanti si odpykajú päť až 15 rokov odňatia slobody. Informovala o tom agentúra AFP.


Odsúdení boli uznaní za vinných zo založenia militantnej skupiny Adžnád Misr (Vojaci Egypta), ktorá sa v minulosti prihlásila k zodpovednosti za smrtiace útoky na príslušníkov egyptských bezpečnostných síl.

Okrem toho boli viacerí uznaní za vinných aj z "výroby a držby výbušnín, náloží a strelných zbraní či absolvovania výcviku v zahraničí, ako aj z teroristických útokov na príslušníkov polície a verejné inštitúcie, ku ktorým došlo v rokoch 2013 až 2015", uvádza sa vo vyhlásení egyptského odvolacieho súdu, ktorý potvrdil rozsudky trestného súdu v Gíze vynesené v decembri 2017.

Skupina Vojaci Egypta ohlásila svoj vznik januári 2014. Vyhlásila, že v reakcii na zosadenie islamistického prezidenta Muhammada Mursího bude bojovať proti egyptskej vláde a bezpečnostným silám a za nastolenie islamského práva šaría.

Moslimským bratstvom podporovaný Muhammad Mursí bol v júni 2012 zvolený za egyptského prezidenta. O rok neskôr ho však počas rozsiahlych protestov proti jeho vláde zvrhla armáda pod vedením súčasného prezidenta Abdala Fattáha Sísího.