Vzťah medzi Trumpom a Boltonom je ostro skúšaný. Dôvodom je Venezuela
06 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Vzťah prezidenta Trumpa a poradcu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona je testovaný eskalujúcou krízou vo Venezuele.


Bolton tento týždeň vyjadril svoju podporu pre vojenskú intervenciu v juhoamerickej krajine, aby vyhnal prezidenta Nicolasa Madura, čo by znamenalo pre Trumpa výzvu. Ten doteraz bojuje za znižovanie existujúcich vojenských konfliktov a vyhýba sa novým konfliktom, píše The Hill.

Kým Donald Trump povedal, že všetky možnosti sú na stole, Bolton sa stal zástancom akéhokoľvek vojenského úsilia. V piatok sa Bolton stretol s ministrom zahraničia Mikom Pompejom a úradujúcim ministrom obrany Patrickom Shanahanom v Pentagone, aby diskutovali o situácii vo Venezuele.

Trump už dlho usiluje o to, aby sa Spojené štáty stiahli z vojenských konfliktov a nezačínali nové. V Afganistane vyzval k ukončeniu vojny a zo Sýrie stiahol stovky amerických vojakov.

"Trumpová administratíva je veľmi rozčlenená," povedal Paul W. Posner, expert na Venezuelu na Clark University. "Trump má rád Boltonovu rétoriku, ale nemyslím si, že by mal záujem zasiahnuť vo Venezuele."

"Prezident má tendenciu "prijímať postoje, o ktorých si myslí, že mu doma politicky pomôžu," ale nestlačí spúšť," dodal Posner.

Mnoho z toho, čo Biely dom hovoril o Venezuele, bolo ovplyvnené Boltonom. Tvrdí to William LeoGrande, profesor, ktorý sa špecializuje na zahraničnú politiku USA voči Latinskej Amerike.

"Myslím, že nie je pochýb o tom, že John Bolton vedie túto politiku ako verejne, tak v súkromí," povedal LeoGrande, "to málo čo Trump o Venezuele povedal, bolo priamo z Boltonovho notebooku."

Biely dom v piatok oznámil, že Trump a jeho národný bezpečnostný poradca pracujú na rovnakom cieli.

Hovorca Národnej bezpečnostnej rady Garrett Marquis vo svojom vyhlásení pre The Hill povedal, že Bolton "vykonáva prezidentovu stratégiu maximálneho tlaku na dosiahnutie mierového prechodu k demokracii vo Venezuele".

Venezuelský opozičný vodca Juan Guaidó minulý týždeň zhromaždil priaznivcov, aby sa vydali do ulíc a vyzvali armádu, aby vyhnala Madura.

Biely dom, ktorý uznal Guaidóa za dočasného prezidenta, dúfal, že povstanie bude zlomom k zvrhnutiu Madura, jedného z hlavných cieľov zahraničnej politiky americkej vlády. Prevrat sa nepodaril, nezískal podporu armády.

"Chceme, aby náš základný cieľ bol mierový prechod moci, ale ako povedal prezident od samého začiatku... všetky možnosti sú na stole," povedal Bolton novinárom v utorok, kedy prebiehal pokus o prevrat.

Pompeo sa o deň neskôr vyjadril pre Fox Business Network, že ak je potrebná vojenská akcia, "tak to Spojené štáty urobia".

Patrick Shanahan povedal v piatok, že on, Bolton a Pompeo, boli v ten deň informovaní americkým šéfom pre južné veliteľstvo ADME Craigom Fallerom o jeho pozorovaní regiónu.

"Zvážili sme všetky možnosti," povedal Shanahan. "Toto bolo rozhodnutie o našom plánovaní a niektorých odporúčaniach, takže sme v súlade. Takže si to predstavte ako interaktívne rokovanie. Máme ucelený súbor možností prispôsobených určitým podmienkam. "

Na otázku, či nestabilita vo Venezuele predstavovala bezpečnostné riziko pre Spojené štáty, ktoré by vyžadovalo vojenský zásah, Shanahan povedal, že to "závisí od podmienok".

Niektorí odborníci tvrdia, že schôdzka bola viac než len krokom k vojenskej akcii. "Myslím, že následné hrozby, či vojenský zásah nie sú mimo tejto debaty. Boli súčasťou psychologickej vojnovej kampane zacielenej na venezuelskú armádu," povedal LeoGrande.

"Nemysliteľné, čo dnes Európa dovoľuje Rusku," tvrdí americký veľvyslanec v Nemecku
Veľvyslanec USA v Nemecku Richard Grenelle sa opäť vyhrážal sankciami nemeckým spoločnostiam, ktoré sa podieľajú na výstavbe ruského plynovodu Nord Stream 2. Čítať ďalej
06 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Ryan Berg, expert na Latinskú Ameriku na pravicovom americkom inštitúte pre podnikanie, charakterizoval piatkové stretnutie ako snahu znova "prevziať kontrolu nad situáciou."

Berg dodal, že by bol "veľmi prekvapený", keby Bolton, Pompeo a Shanahan uvažovali o akomkoľvek zásahu, ktorý by zahŕňal vojakov na zemi, a povedal, že je to pravdepodobná diskusia o skúmaní vojenských možností, ako doručiť humanitárnu pomoc Venezuele.

Michael McCarthy, profesor na Elliottskej škole medzinárodných vzťahov George Washington University, prirovnal nedávny postoj úradníkov Trumpovej administratívy k tomu, že sú "v pozícii, kedy verí, že je čas na Trumpove víťazstvo."

Je však nepravdepodobné, že by nečinnosť uspokojila Boltona, povedal Posner,. Bolton pravdepodobne "nájde ďalší dôvod pre vojenskú intervenciu. "Myslím, že sa Trump sa k tomu vráti, pretože vie, že by to bola jeho strata," dodal.