Rusko je opäť superveľmocou a Západ by mu mal vyjsť v ústrety, píše Die Welt
06 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Rusko sa opäť stalo superveľmocou - obrovskou euroázijskou ríšou so širokým spektrom záujmov od Stredného východu až po Latinskú Ameriku, napísal welt.de.




K vyriešeniu globálnych problémov bude musieť skôr či neskôr Západ vyjsť v ústrety Kremľu a je lepšie to urobiť čo najskôr, radí Michael Stürmer.


"Keď ruský prezident Vladimír Putin oficiálne víta v Kremli, potom vzniká v tomto slávnostnom okamihu pocit, že sa čas zastavil a slávnostné podujatia teraz prebiehajú podľa protokolu cárskych čias," napísal Stürmer na stránkach Die Welt.


"Uniformy iskria, lesknú sa pozlátenými náramenníkmi, kadeti v uniformách otvoria dvojité dvere, ktoré sa siahajú až k stropu. S rozvážnym krokom ide cár priamo ku kamere, vybraná verejnosť ho privíta s dlhým potleskom a na okamih zabudne na dôsledky všetkých chmúr, ktoré Rusko a Rusi za posledných 100 rokov zažili."  


"Rusko sa opäť stalo Ruskom, superveľmocou dvoch kontinentov, obrovskej eurázijskej ríše so širokou škálou záujmov od Stredozemného mora a Stredného východu až po Latinskú Ameriku, pevnosť pravoslávie, tretí Rím."




Súčasne po páde Sovietskeho zväzu mal Západ šancu vybudovať dôvernejší vyťah s Ruskom a prispieť k demokratizačnom procesom v krajine, túto šancu ale prepásol. NATO následne začalo expandovať na východ.


George Schulz varoval Západ pred nedbanlivosťou. "Rusko je ako zranený medveď Grizzly: silný, nepredvídateľný, pomstychtivý." Naozaj to bolo už pred 20 rokmi tak ťažké pochopiť?" Čuduje sa.


"Nemysliteľné, čo dnes Európa dovoľuje Rusku," tvrdí americký veľvyslanec v Nemecku
Veľvyslanec USA v Nemecku Richard Grenelle sa opäť vyhrážal sankciami nemeckým spoločnostiam, ktoré sa podieľajú na výstavbe ruského plynovodu Nord Stream 2. Čítať ďalej
06 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Či už to Západ chce, alebo nie, skôr alebo neskôr bude musieť vyjsť Rusku v ústrety. Obom stranám chýbajú zavedené postupy, "tajná diplomacia" a predovšetkým spoločné chápanie strategických hrozieb. Je nevyhnutné oživiť to najlepšie z prvkov systému, ktorý vznikol počas studenej vojny. Pripomenul paradox vzájomného zaručeného zničenia, ktorý ukázal, že napriek strategickým alebo ideologickým rozdielom môžu superveľmoci prežiť iba spoločne alebo umrieť.


"Globalizácia problémov, rozvoj digitálnych technológií vo všetkých sférach života, rozšírenie činnosti na vesmír v blízkosti Zeme, rovnako ako hybridné a kybernetická vojna nie sú abstraktné veci, ale skutočné hrozby," varoval autor.