Porošenko vymenoval nového veliteľa protiseparatistickej operácie v Donbase
06 | 05 | 2019 I tasr

Novým veliteľom ukrajinskej Operácie spoločných síl (OOS) v Donbase sa stal Oleksandr Syrskyj. Vymenoval ho ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý túto správu oznámil počas pondelňajšej návštevy vojakov v Doneckej oblasti, informovala agentúra Ukrinform.


"Na návrh ukrajinského ministra obrany Stepana Poltoraka a náčelníka generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl Viktora Muženka bolo prijaté rozhodnutie o reorganizácii velenia Operácie spoločných síl. Preto som sa rozhodol podporiť návrh ministerstva obrany a vymenovať generálporučíka Oleksandra Syrského za veliteľa Operácie spoločných síl," oznámil Porošenko.

Podľa neho Syrskyj úspešne zastával funkcie od veliteľa čaty až po zástupcu náčelníka generálneho štábu a aktívne sa zúčastňoval na predchádzajúcej Protiteroristickej operácii (ATO) v Donbase. Zdôraznil, že Syrskyj v ťažkých podmienkach prejavil osobnú odvahu a podnikol účinné kroky na organizáciu obrany a odrazenie ofenzívy ruských vojsk.

Porošenko sa zároveň poďakoval doterajšiemu veliteľovi OOS Serhijovi Najevovi, ktorého vymenoval 16. marca 2018.

Najev 2. mája, pri príležitosti prvého výročia spustenia tejto vládnej operácie proti separatistom, bilancoval, že ukrajinské jednotky - bez porušenia minských dohôd - obsadili späť územie s rozlohou 24 štvorcových kilometrov vrátane dedín Chutir Viľnyj, Pivdenne a Šumy.

Ukrajina 30. apríla 2018 oficiálne ukončila Protiteroristickú operáciu (ATO) v Donbase. Namiesto nej spustila v regióne Operáciu spoločných síl (OOS).

Zmena formátu ATO na OOS je zakotvená v tzv. zákone o reintegrácii Donbasu, ktorý prezident Petro Porošenko podpísal 20. februára 2018.

Za veliteľa OOS vymenoval Porošenko 16. marca 2018 prvého zástupcu veliteľa pozemných síl Serhija Najeva.

Veliteľstvo OOS je oprávnené regulovať situáciu vo vojnovej zóne na východe Ukrajiny. Sú mu podriadené nielen útvary ozbrojených síl, ale všetky bezpečnostné zložky a orgány činné v trestnom konaní, ktoré sa nachádzajú na území Doneckej oblasti a Luhanskej oblasti - napríklad pobočky ministerstva vnútra a štátnej polície.

Navyše podľa novej legislatívy sa veliteľ OOS podieľa na rozmiestnení síl a rozvoji pohotovostných plánov na použitie armády a obranných síl. Má tiež právo priamo podávať správu prezidentovi o pripravenosti a plnení úloh, ktorá má OOS.

Zákon "o osobitných aspektoch štátnej politiky na zabezpečenie štátnej zvrchovanosti Ukrajiny v dočasne okupovaných oblastiach v Doneckej a Luhanskej oblasti", tzv. zákon o reintegrácii Donbasu, predpokladá aj použitie vojenskej sily, aby sa dostali späť pod kontrolu Ukrajiny.

Zákon neobsahuje nijaký odkaz na minskú mierovú dohodu, ktorá zakotvuje opatrenia na urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí deklarovalo, že spomínaný zákon možno považovať za prípravu na novú vojnu.