Mierové rokovania medzi USA a Talibanom na začiatok ramadánu pozastavili
06 | 05 | 2019 I tasr

Mierové rokovania medzi Spojenými štátmi a fundamentalistickým hnutím Taliban majú prestávku pri príležitosti začiatku moslimského posvätného pôstneho mesiaca ramadán. Informovala o tom agentúra AFP.


Zástupcovia Spojených štátov a Talibanu strávili uplynulý týždeň šiestym kolom rokovaní v katarskej metropole Dauha s cieľom ukončiť dlhotrvajúcu vojnu v Afganistane a dohodnúť sa na úplnom odchode amerických vojakov z krajiny. Podľa Talibanu sa však rokovania dostali do ťažkostí.

Podľa tvítu politického hovorcu Talibanu majú rokovania prestávku v pondelok, keď sa začína pôstny mesiac ramadán. Pokračovanie sa očakáva už v utorok.

Hovorca pre AFP v nedeľu povedal, že rokovania sa zadrhávajú na základnej otázke, čiže termíne odchodu amerických síl z Afganistanu.

Podľa riaditeľa centra pre humanitárne a konfliktné štúdiá v Dauhe Sultána Barakáta, ktorý jednodňovú prestávku potvrdil, majú rokovania "dobrý vývoj".

Skôr, než budú súhlasiť s akýmkoľvek odsunom svojich vojakov z Afganistanu, chcú Spojené štáty docieliť, aby radikálne hnutie Taliban poskytlo bezpečnostné záruky vrátane prímeria. Medzi podmienky patrí aj prísľub vnútroafganského dialógu s politickými predstaviteľmi Kábulu a ďalšími oficiálnymi zástupcami krajiny.

Povstalci naopak hovoria, že na nič z toho nepristúpia, pokým Spojené štáty nepredložia časový plán svojho odchodu z krajiny.