Komentár Leonida Savina: Tajomstvo smrti bin Ládina
06 | 05 | 2019 I Leonid Savin (Fond strategickej kultúry)

Cesta do Abbottabádu


Pred ôsmimi rokmi, 2. mája 2011, americká vláda oznámila, že v ten deň bol zabitý „terorista číslo jeden“ Usáma bin Ládin. 


Oficiálna verzia tvrdí, že bol zabitý americkými špeciálnymi jednotkami v dome, kde žil spolu so svojimi manželkami a deťmi. Dom sa nachádzal v meste Abbottabád v Pakistane, kde sa bin Ládin údajne schovával po tom, čo vedenie „Al-Káidy“ (organizácia zakázaná v Rusku) opustilo Afganistan. V tomto prípade americké vrtuľníky s dvoma skupinami špeciálnych jednotiek prileteli na miesto operácie práve v noci z Afganistanu, narušujúc suverenitu Pakistanu.


Spomína na to, súčasný premiér Pakistanu, Imran Khan, vo svojej knihe „Pakistan. Osobný príbeh“ (2011), kde napísal: „Už dostatočne zlé bolo to, že najhľadanejší muž na svete bol nájdený nie v nejakej jaskyni, ale v meste vzdialenom 50 km od Islamabádu a míľu od Vojenskej akadémie Pakistanu. Čo bolo ešte horšie, tak to je to, že nám, Pakistancom a zvyšku sveta túto správu oznámil prezident Obama. O niekoľko hodín neskôr vydala naša vláda vyhlásenie, v ktorom zablahoželala Spojeným štátom, uvádzalo sa v ňom, že Spojeným štátom boli odovzdané potrebné informácie o mieste, kde sa nachádza Usáma bin Ládin. To vyvolalo zjavné otázky u všetkých Pakistancov: ak sme vedeli, kde sa nachádza, prečo sme ho nechytili sami? Indické médiá a zvyšok sveta zúrili, obviňujúc tajné služby Pakistanu (inými slovami, armádu), v tom, že posledných šesť rokov skrývali Usámu na bezpečnom mieste ...


O tri dni neskôr veliteľ armády oznámil, že o tejto operácii nič nevedel a varoval, že nabudúce nebude tolerovaťpodobné porušenie suverenity Pakistanu. O týždeň neskôr premiér spôsobil ešte väčší zmätok, keď nakoniec, vyhlásil, že na akýkoľvek útok proti „strategickým aktívam Pakistanu“ bude nasledovať „primeraná reakcia“. Pre Pakistancov, najmä tých, ktorí žijú v zahraničí, to bolo jedno z najviac ponižujúcich a bolestivých období. Riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Panetta pokračoval sypať soľ do rany, a povedal, že vláda Pakistanu buď nie je kompetentná, alebo je zapletená v tajných dohodách ... "


Dnes s mýtusom o tom, že bin Ládina zabilo americké komando v Abbottabáde, súperí len málokto.  Natáčajú sa filmy, vydávajú sa knihy, ktoré podporujú oficiálnu americkú verziu. Na ruskojazyčnej Wikipédii je predstavená bohatá dokumentácia, kde je podrobne opísaná operácia „Neptúnova kopija“.


O bizarnostiach, spojených s týmto príbehom, si teraz nespomínajú. Po prvé, ani jeden účastník útoku na "dom s bin Ládinom" už nie je nažive (!). Po druhé, lekár Shakil Afridi, ktorý podľa oficiálnej verzie disponoval dôkazmi, kde sa nachádza bin Ládin, bol zatknutý hneď po operácii 2. mája a bol odsúdený na 33 rokov za vlastizradu. Po tretie, podľa informácií, telo bin Ládina bolo utopené v oceáne v ten istý deň. 


Nedávno som musel zájsť do Abbottabádu. Mesto sa nachádza v nížine obklopenou horami. Neďaleko sa nachádza diaľnica Karakoram. Okrem Vojenskej akadémie, v meste a jeho okolí existuje množstvo vojenských objektov. Pozdĺž diaľnice sa na kilometre z oboch strán tiahne oplotenie vojenskej továrne. Miesto je dobre strážené, s vysokou úrovňou opatrení, týkajúcich sa bezpečnostných požiadaviek. Rovnako ako v roku 2011.  


Na odbočke pred vjazdom na územie Vojenskej akadémie sme spomalili pri skupine mužov a spýtali sa, ako sa dostaneme k „domu bin Ládina“. Na niekoľko sekúnd nám bolo odpoveďou mlčanie. Potom nám jeden z mužov vysvetlil cestu a za pár minút sme boli na mieste. 


Najprv sme sa stretli s úctyhodným starcom, ktorý na otázku, či je to tento dom, odpovedal: „Áno, toto je ten dom, kde Američania vykonávali operáciu a zabili ľudí. Len bin Ládin tam nebol. Všetko je to podvod. 


Starý muž sa ponáhľal a my sme sa ho už ďalej nepýtali. Na mieste domu (samotnú budovu zbúrali už o nejaký čas po operácii - ďalšia zvláštna okolnosť), zostal len základ, územie je oplotené nízkym plotom, cez ktorý vedú priechody. Vstúpiac na územie, sme uvideli dvoch mužov, z ktorých nám jeden porozprával to, čo vedel.  


On sám žije v blízkosti. Tú noc, on a jeho rodina počuli hluk letiacich vrtuľníkov. Hluk bol taký obrovský, že jeho otec vyliezol na strechu bojac sa, že by na ich dom mohol spadnúť vrtuľník. Potom sa výbuchom osvietila obloha, bolo počuť výbuchy, bola počuť streľba. Všetci susedia taktiež vybehli von. Všetci vedeli, že v tomto dome žije rodina obchodníka z Pešávaru, človeka uznávaného, dobre známeho miestnej komunite.


Čo sa dialo potom, pripomínalo indický akčný film z 90-tych rokov“, - povedal sused - očitý svedok. Jeden vrtuľník spadol a vznietil sa. Polícia sa objavila asi o hodinu po prvých výbuchoch, ohradila miesto a nikoho tam nepúšťala. "Keď máme svadby, alebo nejaké oslavy, ľudia vtedy často strieľajú do vzduchu a polícia sa objaví na mieste za pár minút, a teraz prišli skoro za hodinu, no nie je to divné?" 


O nejaký čas priletel druhý vrtuľník, Američania do neho nastúpili a odleteli. Navyše náš rozprávač niekoľkokrát pripomenul, že to bola dobre rozohraná dráma. „A staršieho muža, ktorého ste stretli na ceste, zatkli naše špeciálne služby, ale potom bol prepustili“, - dodal náš nový známy. 


Tiež je presvedčený, že v tom dome nebol nijaký bin Ládin a Američania si vybrali náhodných ľudí ako „cieľ“. Pôda, na ktorej stál “dom bin Ládina“, bola súkromným majetkom. Mŕtvy majiteľ (obchodník z Pešávaru) má príbuzných, ale doposiaľ nikto neuplatnil svoje práva.


Zvláštny osud postihol trosky vrtuľníka, ktorý havaroval. Pakistanci ich dali Číne, kde po zodpovedajúcom výskume vytvorili čínsky analóg tohto stroja. Takže „Neptúnova kopija“ sa tak stala zdrojom úniku vojenskej technológie. Iba v Spojených štátoch o tom nehovoria.


Dodáme, že počas „vojny proti globálnemu terorizmu“, ktorú vyhlásili Spojené štáty po tragédii z 11. septembra v New Yorku, zomrelo v Pakistane 36 tisíc ľudí, z toho 6 tisíc vojakov, krajina prišla približne o 68 miliárd dolárov, okolo pól milióna ľudí sa stalo donútenými presídlencami. A ďalšie dve čísla: ročné náklady na jedného amerického vojaka v Pakistane stáli 1 milión dolárov, zatiaľ čo náklady na jedného pakistanského vojaka - 900 dolárov ročne. Donedávna americké bezpilotné lietadlá systematicky narušovali vzdušný priestor Pakistanu pri hraniciach s Afganistanom, často zasadzovali útoky na civilistov v ich kmeňovej zóne. 


A americké médiá naďalej píšu o úspechoch Spojených štátov v boji proti terorizmu. Dokonca aj „islamský štát“ (zakázaná organizácia v Rusku) porazili Spojené štáty, ako to oznámil Donald Trump. Výroba lží vo Washingtone sa nezastaví.


Čo sa týka skutočnej smrti skutočného bin Ládina, to Thierry Meyssan napísal: „Usáma bin Ládin, ktorý trpel chronickým zlyhaním obličiek, zomrel 15. decembra 2001 v dôsledku Marfanovho syndrómu. Na jeho pohrebe bol prítomný zástupca MI-6. Následne, mnoho dvojčiat, viac či menej jemu podobných, poslúžili podporiť bájku, že žije..." (Thierry Meyssan . Zločiny hlbokého štátu. Od 11. septembra do Donalda Trumpa. M.: 2017, str.136).