Rusko je pripravené v Turecku nahradiť F-35-ky svojimi Su-57. Pozrite si airshow video
05 | 05 | 2019 I Roman Suchý

V prípade, že by USA nakoniec skutočne nedodalo Turecku stroje F-35, ktorých si objednalo v dlhšej časovej perspektíve sto kusov, je Rusko pripravené Turecku dodať lietadlá Su-57. Povedal to výkonný riaditeľ zbrojných síl spoločnosti Rostec Sergey Chemezov.


Chemezov uviedol, že Rusko je pripravené s Tureckom spolupracovať na dodávkach a výrobe lietadla Su-57, aby sa "zacelila" diera po F-35. "Letúny piatej generácie Su-57 majú vynikajúce kvality a sú prísľubom pre export," vyhlásil v rozhovore pre tureckú agentúru Anadolu Chemezov.



V prípade, že Turecko bude odrezané od dodávok už zmluvne potvrdených lietadiel F-35, ako to v poslednej dobe vyzerá, je Rusko ochotné spolupracovať na prípadnom predaji Su-57 Ankare. Rusko navyše "s potešením" zváži možnosť lokálnej výroby či transfer určitých technológií, aby podporilo úsilie Ankary v budovaní vlastného obranného priemyslu.


Pentagon pripúšťa, že americké sankcie pomohli Rusku zvýšiť čínske investície
Ruská ekonomika sa teší navyšovaniu čínskych investícií v krajine, vplyvom západných sankcií. Tie umožnili Pekingu zblížiť sa viac s Moskvou. Vyplýva to zo správy amerického ministerstva obrany v ktorej sa píše, že "V dôsledku západných sankcií... Čítať ďalej
05 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič


Vlečúci spor Turecka a USA sa týka predovšetkým ruských dodávok protivzdušných S-400 pre Erdoganov režim. Americkí politickí aj vojenskí predstavitelia vyhlasujú, že ak Turecko ako člen NATO prijíma ruskú, teda "nepriateľskú" technológiu, mohlo by ohroziť aliančné záujmy. USA preto vážne pohrozili Ankare, že môže byť vyškrtnutá z programu F-35 a americké lietadlá piatej generácie jej tak nemusia byť dodané.


Prituhuje. Lavrov vyzval USA aby sa vzdali "nezodpovedných plánov" vo Venezuele
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v nedeľu vyhlásil, že Moskva odsudzuje "bezprecedentné úsilie" Spojených štátov zamerané na zvrhnutie legitímnych vládnych orgánov vo Venezuele. Informovala o tom v nedeľu agentúra RIA... Čítať ďalej
05 | 05 | 2019 | TASR