Pentagon pripúšťa, že americké sankcie pomohli Rusku zvýšiť čínske investície
05 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Ruská ekonomika sa teší navyšovaniu čínskych investícií v krajine, vplyvom západných sankcií. Tie umožnili Pekingu  zblížiť sa viac s Moskvou. Vyplýva to zo správy amerického ministerstva obrany v ktorej sa píše, že "V dôsledku západných sankcií voči Rusku, Čína zvýšila investície do ruského hospodárstva.” 


Dokument sa na 136 stranách venuje čínskej armáde a obavám Washingtonu z rastúceho vplyvu Pekingu, vrátane jeho ekonomickej sily. Dokument pripomína, že americká politika by nemala opomenúť partnerstvo Ruska s Čínou, ktoré uzavreli za účelom " taktiky zmiernenia tlaku USA." Správa pripomína, že Moskva a Peking často tvoria spoločnú opozíciu proti americkým návrhom v Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN), pretože obe krajiny spoločne „zdieľajú preferenciu multipolárneho svetového poriadku“.

Dokument tiež zmieňuje masívnu aktivitu Číny v budovaní “Novej hodvábnej cesty”, projektu predtým známeho ako jeden pás jedna cesta. Pentagon sa obáva, že Čína môže využiť tento megaprojekt na zvýšenie svojej "vojenskej výhody." Rovnako tvrdí, že táto iniciatíva zároveň formuje záujmy ostatných krajín v snahe „zosúladiť ich s Čínou“. Cieľom projektu môže byť aj diplomatické mlčanie pri konfrontácii alebo kritike vedenej proti Číne.

Rusko-čínska spolupráca v posledných rokoch prudko narástla. Obchodný obrat medzi oboma krajinami dosiahol v minulom roku rekordných 108 miliárd dolárov, čo predstavuje nárast o približne 25%. Informoval o tom ruský prezident Vladimir Putin ešte v apríli tohto roku. Taktiež zdôraznil, že čínsko-ruská spolupráca dosiahla "historicky vysokú úroveň," a mohla by slúžiť ako príklad pre ostatných.

Viac môžete nájsť v článku Hlavného denníka zo dňa: 29.4.2019

Sankcie voči Rusku spustili “dedolarizáciu" jeho obchodnej bilancie
29 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič