USA vzniesli obvinenie: V čínskych "koncentračných táboroch" je cez milión moslimov
04 | 05 | 2019 I TASR

Spojené štáty obvinili Čínu, že v "koncentračných táboroch" väzní viac než milión moslimov. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.


"Komunistická strana využíva bezpečnostné zložky na masové väznenie čínskych moslimov v koncentračných táboroch," povedal námestník ministra obrany pre východnú Áziu Randall Schriver na brífingu v Pentagóne počas diskusie o čínskej armáde.

Jeho vyjadrenia pravdepodobne zvýšia napätie s Pekingom, ktorý citlivo reaguje na medzinárodnú kritiku, a tzv. internačné tábory opisuje ako centrá odborného vzdelávania zamerané na zastavenie hrozby islamského extrémizmu, poznamenal Reuters.

Verhofstadt chce európsku armádu. Nevie ale, či dokáže zastaviť ruské vojská
Kandidáti Európskeho parlamentu usporiadali tri týždne pred voľbami rozpravu vo Florencii, v ktorej bola hlavným bodom diskusia o vytvorení jednotnej európskej armády. Čítať ďalej
04 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Keď sa Schrivera jeden z novinárov opýtal, prečo použil spojenie "koncentračný tábor", odpovedal, že tento termín je na mieste, ak sa vezme do úvahy, že väznených je najmenej milión Ujgurov, s väčšou pravdepodobnosťou však takmer tri milióny, čo predstavuje značnú časť ich populácie.

Ujguri sú početné turkotatárske, prevažne moslimské etnikum žijúce v autonómnej oblasti Sin-ťiang na západe Číny. Podľa odhadov OSN sa v internačných táboroch v Sin-ťiangu v súčasnosti nachádza približne milión Ujgurov a príslušníkov ďalších turkotatárskych menšín. Osoby, ktoré tieto tábory absolvovali, vydávajú svedectvá o mučení, podvýžive a bití väzňov.  V Číne, a to najmä v Sin-ťiangu, žije v súčasnosti viac ako 11 miliónov Ujgurov.