Komentár Stepana Achmatova: Prekliatie odeských jatiek
04 | 05 | 2019 I Stepan Achmatov (Fond strategickej kultúry)

Ako krotilii mesto pri Čiernom mori


Pred piatimi rokmi, 2. mája 2014, stúpenci vykonaného v Kyjeve štátneho prevratu uskutočnili v Odese ohavnú akciu zastrašovania. V dôsledku zrážok v centre mesta a požiaru v Dome odborov bolo 48 ľudí zabitých, viac ako dvesto bolo zranených. Drvivá väčšina obetí - stúpenci odeského antimajdanu.


Vyšetrovanie nebolo za päť rokov uskutočnené. O súdnom procese s objednávateľmi a páchateľmi trestného činu nie je ani zmienky. Hoci mená podozrivých sú: vtedajší gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Igor Kolomojský; prezidentský kandidát a budúci prezident Ukrajiny Peter Porošenko; veliteľ „samoobrany Majdanu“, terajší predseda Najvyššej rady, Andrej Parubij…



Pripomeňmesi tie udalosti.


2. mája 2014 sa mal v Odese konať futbalový zápas medzi klubmi “Černomorec” (Odesa) a “Metalist” (Charkov). Pod zámienkou, že sa jedná o futbalových fanúšikov stiahli do Odesy okolo 6. tisíc bojovníkov, počítajúc aj doplnkový vlak z Charkova. Velitelia „samoobrany Majdanu“, ktorí boli podriadení Parubijovi, prišli do mesta z rôznych oblastí Ukrajiny. Pri vjazdoch do Odesy boli rozostavané spoločné kontrolné stanoviská bojovníkov Majdanu a polície. Pár dní pred tragédiou prišiel Parubij do Odesy; zachovalo sa video, v ktorom daruje nepriestrelnú vestu”veliteľovi vojenskej jednotky Mykolovi".


Majdanská verejnosť navrhla uskutočniť pred zápasom "pochod za jednotnú Ukrajinu". Sprievod musel prejsť po Deribasovskej ulici na štadión „Černomorec“. V rovnakej dobe, odeský gubernátor Vladimír Nemirovský ("milionár z Krivého Rohu"), chránenec Kolomojského, prisľúbil, že pred 9. májom vyprázdni Kulikovo pole od antimajdanovských stanov. Organizátori stánkov boli pripravení zabrániť demolácii stanového tábora.


Tak bola vytvorená situácia, pri ktorej sa tragédia nemohla nestať.


Kulikovo pole je jedným z najväčších historických námestí v Odese, ktoré sa nachádza v blízkosti železničnej stanice. Dom odborov na Kulikovom poli je monumentálna päťpodlažná budova, v ktorej sa predtým nachádzal regionálny výbor strany.


Na pomoc špeciálnej operácii na zastrašenie ruského mesta prišiel do Odesy námestník generálneho prokurátora Ukrajiny Nikolaj Bančuk. Počas víkendového dňa 2. mája sa rozhodol usporiadať poradu na tému „boj proti prejavom separatizmu, verejnej konfrontácie a zabezpečenia právneho štátu“. Znie to výsmešne. Prítomní boli „všetci“: elita prokurátúry, polícia, vojenské jednotky rozmiestnené v Odese. Stretnutie sa skončilo okolo 15:00 hodine, ale v tom čase už došlo k prvému stretu: asi 14 - 40 aktivistov antimajdanu („Odeskej družiny“) ostreľovali zo vzduchovej pištole ...


Všetko ostatné už bolo len prácou času.


Účastníkov udalostí je možné spočítať. Na Kulikovom poli - niekoľko desiatok policajtov. Na štadióne - cca 600-700. Ďalšia stovka viedla záplavu majdancov „ukrajinského pochodu“. Ďalšia stovka bola ako rezerva, sedeli v autobusoch v centre Odesy. V celom okolo tisíc ľudí. 


Nastal okamih, keď proti sebe bojujúce strany boli rozdelené, len malou skupinou polície. "Ultras" použil petardy a dymové granáty. Dlažobné kocky leteli z oboch strán, zahrmeli výbuchy petárd, výstrely traumatických zbraní... Organizátori kolízie si už v tej chvíli mohli mädliť ruky: nenávisť vyšla do ulíc a na námestia Odesy. 


Avšak, všetko ešte mohlo dostať iné obrátky. Kulikovci a majdanovci sa ohradili barikádami. Polícii sa podarilo na tých najnebezpečnejších miestach medzi nimi umiestniť deliaci kordón, ale objednávatelia nepožadovali zmierenie, ale požadovali krv a oheň!


Po 16 hodine si asistent gubernátora Odesy Igor Boljanský zavolal veliteľa „Samoobrany“ Dmitrija Gumenjuka a navrhol mu „otočiť ľudí“ na Kulikovo pole.


Samoobrana“ opustila centrum (ulicu Grečeskuju) a kolónou sa vrhla na Kulikovo pole, aby neprepásli „dobrú šancu“.


Aha krv. Prvé provokatívne výstrely. Prvé obete rituálu – dvaja majdanovci sú smrteľne zranení ... 


Strany na seba útočia s premenlivým úspechom. Antimajdanovci atakujú a padnú do obkľúčenia: tlačí na nich "Samoobrana" ... Majdanovci používajú hasičské auto, ktoré spúšťajú ako baranidlo.


Po kulikovcoch sa zahajuje kartáčová streľba z balkóna. Dvaja antimajdanovci sú už zabití, tretí je smrteľne zranený. Jeden z veliteľov antimajdanovskej "Odeskej družiny" bol zranený, niekoľko policajtov a civilistov, vrátane novinára tiež. 


Strelec je známy. Bol identifikovaný, zadržaný a potom prepustený. Od strelného výstrelu v centre mesta zomiera ešte jeden kulikovec... Desiatky antimajdanovcov, ktorí sa ukryli v nákupnom centre “Aténa” boli zadržaní špeciálnymi jednotkami polície ... Po víťazstve v centre mesta, sa majdanovci opäť vrhajú ku Kulikovmu poľu. Idú v húfoch po rôznych uliciach. Bublajúc so záchvatom hnevu ... 


O 19:30 hod, telefón záchrannej služby 101 začína prijímať správy o pálení stanov, za tým barikád, potom vnútorných priestorov Domu odborových zväzov. Hasiči, ktorí stoja neďaleko, vo vzdialenosti päťsto metrov, signály ignorujú. V určitom okamihu ľudia začínajú vyskakovať z okien ... Videokamera zachytáva neľudské zverstvá: majdanovec domláti palicou človeka, ktorý vyskočil z okna. 


Niekto strieľa z horných okien. Zranený je jeden z aktivistov Majdanu, ktorého zasiahla vystrelená guľka. Nakoniec prichádzajú požiarne vozidlá, začína sa evakuácia ľudí pomocou požiarnych schodov ...  


Zaznamenaný je tajomný príchod troch modrých dodávok Volkswagen, v ktorých sa nachádzala špeciálna skupina podľa niektorých príznakov „Alfa“ Bezpečnostnej služby Ukrajiny. Zadržiavajú "aspoň jednu osobu v civilnom oblečení bez symbolov". Doteraz nie je známa ani totožnosť zadržanej osoby, ani príslušnosť orgánu, ku ktorej patrí špeciálna skupina.


Okolo deviatej večer sa objaví na stožiari pred bývalým regionálnym výborom ukrajinská vlajka. Víťazi sa radujú: "Odessa - Ukrajina!"


Sociálne siete sa okamžite zaplnili fotografiami s horiacimi na sviečke chrobákmi z Colorada (pásavka zemiaková), správami o „májových šašlikoch“. Vhodená je verzia: "Sami seba spálili!" Táto verzia sa stále používa. Na „májové šašliky“ neonacisti aj dnes vspomínajú s radosťou. V ruskom meste pri mori sa cítia veľmi sebaisto. Počas piateho výročia masakry prišli so skupinou štyridsiatich ľudí k Domu odborových zväzov s červenýmibalónikmi - vypustili ichvedľa čiernych, aby na oblohe Odesy rozkvitli farby banderovskej vlajky. A v ten istý deň, 2. mája 2019, prešli mestom s transparentom „Pochod ukrajinského poriadku“!


Všetci čakali na to, čo povie vláda. Vedenie krajiny pomlčalo. Všetci čakali, čo povie Zelenský. A on nič nepovedal. Len zavtipkoval: hovoriac, že spoločná je len hranica medzi Ruskom a Ukrajinou. Naladený bol humoristicky. A niekto poznamenal: „Anti-rating Pan Ze povedal: POĎME!“ ...