Haščák z Penty a prípad vraždy Kuciaka: Kto hrozí Lučanskému a odvracia pozornosť od informácii?
04 | 05 | 2019 I Jana Teleki
Mišíková pohrozila Lučanskému ...

JUDr. Eva Mišíková, v minulosti dlhodobo pôsobiaca na generálnej prokuratúre ako prokurátorka špecializovaná na organizovanú trestnú činnosť, po svojom odchode z prokuratúry do advokácie úspešne zastupovala nielen ľudí z podsvetia, ale aj elegantnými prieťahmi zabránila trestnému konaniu voči bývalému generálnemu prokurátorovi JUDr. Dobroslavovi Trnkovi g v kauze Glanse – House. V rozhovore pre denník Sme v súvislosti so zločineckými skupinami obhajuje postupy z minulosti a zároveň kritizuje postupy, vyšetrovateľov v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka.

Eva Mišíková: „ ... väčšinu zločineckých skupín vyšetrujú v jednom konaní. „


Princíp je taký, aby sa v jednom konaní riešili všetky trestné činy jedného páchateľa. Ale závisí to aj od rozsahu prípadu. Vyšetrovanie sa rozdeľuje napríklad vtedy, ak by vyšetrovanie finančnej kriminality zdržovalo vyšetrovanie násilných vecí...“

Spôsob popísaný pani advokátkou Mišíkovou, v minulosti spravidla neviedol k potrestaniu páchateľa, ale skôr vytvoreniu podmienok pre útek najmä po zadržaní páchateľa a dodaní do väzby. Spojením množstva rôznych skutkov, ktoré mnoho krát nesúviseli s trestnou činnosťou páchanou v organizovanej skupine umelo vytvárali okolnosti, ktoré bránili ukončeniu spisu.

Anna Záborská: Slovensko starne, bude potrebovať väčšiu súdržnosť rodín
03 | 05 | 2019 | Anna Záborská


Po uplynutí lehoty, v ktorej je možné páchateľa držať vo vyšetrovacej väzbe, boli páchatelia závažnej trestnej činnosti prepúšťaní na slobodu a väčšina z nich sa ďalšiemu postihu vyhla útekom zo Slovenska, iný sa konaniu pred súdom vyhýbali obštrukciami. Mnohokrát sa dostali z väzby chybou prokurátora, či sudcu, ktorí akosi zabudli podať návrh na predĺženie väzby, či v lehote o väzbe rozhodnúť. Neraz ich kuláči zbalili rovno pred bránami väznice za iný skutok...

Mišíková v rozhovore popísala spôsob vyšetrovania, ktorým by bolo konanie vo veci vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky ukončené podobným štýlom ako napríklad trestná vec proti Jozefovi Majskému.

 

JUDr. Eva Mišíková: „ ... zločinecké skupiny, samozrejme, spolupracujú s policajtmi.“


Eva Mišíková z pozície dlhoročnej prokurátorky vie, že spolupráca osôb organizovaného zločinu s políciou bez kontaktov na prokuratúru , súdy a vysokopostavených politikov by nemala žiadny vplyv na konanie, nakoľko každé konanie policajta podlieha dozoru prokurátora. Prokurátor vydáva pokyny akým spôsobom má konať vyšetrovateľ a zároveň rozhoduje o tom, či vo veci bude podaná obžaloba a vec bude riešená pred súdom.

Komentár Jany Teleki: Zvrátená spravodlivosť sudkyne Kresl
03 | 05 | 2019 | Jana Teleki


Bez organizovanej trestnej činnosti prokurátorov a sudcov, respektíve pomoci predstaviteľov brachiálnych zložiek štátu, by organizovaný zločin nemal perspektívu nadobudnúť rozmerov, akých sme v súčasnosti svedkami. Pokiaľ by trestná činnosť všetkých, ktorí sa na vyšetrovaní podieľali bola posudzovaná v zmysle trestnoprávnej legislatívy, významná časť, najčastejšie páchanej trestnej činnosti, či už ekonomickej alebo násilnej, by nebolo možné zrealizovať.

 
Systém potrestaj sa sám

Pani Mišíková, nepochybne vie akým spôsobom bolo konané v trestných veciach, súvisiacich s organizovanými skupinami, ktorých súčasťou boli policajti, prokurátori, sudcovia, notári, či exekútori. V období pôsobenia pani Mišíkovej totiž organizovanú trestnú činnosť najmä verejných činiteľov, riešili tak, že podnet na skupinu najskôr premenovali na sťažnosť proti postupu. Skupinu rozdelili podľa počtu osôb, ktoré sa na trestnej činnosti podieľali a rozposlali na vybavenie tým, voči ktorým podnet smeroval.

 
Úniky

V rozhovore s bývalou prokurátorkou samozrejme zaujme jej striktný postoj voči únikom z trestného spisu. Pre väčšinu policajtov, prokurátorov a sudcov úniky znamenajú viac ako sťaženie vyšetrovania, odhaľujú najmä ich nezákonné postupy. Nech je to ako chce z predchádzajúcich skúseností si dovolím tvrdiť, že v mnohých prípadoch iba detailné zverejnenie informácií z trestných spisov, zmarilo trestnú činnosť orgánov činných v trestnom konaní a orgánov na výkon spravodlivosti.

Jana Teleki: Kto nekomunikoval cez SMS v posledných dvoch rokoch s Mariánom Kočnerom, nech sa prihlási
27 | 04 | 2019 | Jana Teleki


Pani Mišíková sa súnikom informácií stretla len raz, pri vyšetrovaní Karola Mella. V kauze, v ktorej v súvislosti s únikmi padlo meno policajného prezidenta Milana Lučanského zdôraznila, že to je vec, ktorá možno čaká, aby vyšla na svetlo.

Po prečítaní rozhovoru pána Cupríka s pani Evou Mišíkovou podobne ako aj z rozhovoru s pánom Bodorom aj jednoduchší čitateľ si uvedomí, naliehavú potrebu odpútať pozornosť od informácií, podľa ktorých je možným objednávateľom vraždy Kuciaka je Jaroslav Haščák, ale aj upozorniť pána policajta, čo ho čaká pokiaľ nebude poslúchať. Nuž a odkaz, ktorý adresovala bývalá prokurátorka prostredníctvom denníka Sme, policajnému prezidentovi, v kontexte so zvyšným obsahom povedal, ktorým sa má vyšetrovanie uberať ak sa chce vyhnúť škandalizácii v súvislosti s kauzou Mello.

 
Vyšetrovacie verzie

Od začiatku vyšetrovania polícia a prokuratúra prezentovala postupne niekoľko verzií a motívov súvisiacich s vraždou.

Komentár Jany TELEKI: Výraz triedny nepriateľ bol nahradený termínom "konšpirátor"
25 | 04 | 2019 | Jana TELEKI


Na verejnosť preniknuté informácie nehovoria o ukážkovom dodržiavaní postupu v trestnom konaní, odstraňovanie listín z trestného spisu, či odmietnutie umožniť obvinenému, prípadne jeho advokátovi naštudovať trestný spis, či odpočúvanie pri konzultáciách obvineného s obhajcom patrí do iného zriadenia a iného storočia.

V súčasnosti je však isté iba to, že verzia doposiaľ servírovaná orgánmi činnými v trestnom konaní má veľmi vážne trhliny.