Komentár Anny Belousovovej: Niečo sa chystá I.
03 | 05 | 2019 I Anna Belousovová


Dnes  sa stretne slovenský predseda vlády Peter Pellegrini s prezidentom USA Donaldom Trumpom. Táto návšteva sa uskutoční na pozvanie prezidenta USA, čo samé o sebe nie je len tak !

Čo sa stalo, resp., čo sa chystá, že si v Bielom dome spomenuli na Slovensko ?


Táto návšteva nie je len také obyčajné stretnutie. USA totiž nikdy nič nerobia len tak. Ani túžba pozhovárať sa s naším predsedom vlády nevznikla len tak. Stavím sa, že doteraz Trump možno ani nevedel, že nejaké Slovensko existuje . Všetky kroky zahraničnej politiky tejto svetovej mocnosti majú vždy len jeden motív, ktorý oni definujú ako "ochranu národných záujmov USA".


Pravda ale je, že ich chápanie významu týchto slov je prinajmenej svojrázne. Zvyšok sveta sa neraz mohol presvedčiť, že sa za tým obyčajne často skrýva vojenské a politické zasahovanie do vnútorných záležitosti iných štátov a s tým spojené porušovanie medzinárodných zákonov, t.j, páchanie zločinov v mnohých častiach sveta.


Tak čím sme zrazu takí dôležití pre USA a jeho prezidenta?


Oficiálne zaznelo, že návšteva sa uskutoční pri príležitosti 30. výročia "Nežnej" a 15. výročia vstupu SR do NATO, témou rokovania má byť Dohoda o obrannej spolupráci medzi USA a SR a otázky hospodárskej spolupráce.


Čo v skutočnosti je za touto návštevou nám možno začne svitať, ak sa budeme o nej snažiť rozmýšľať v súvislostiach . Tohto roku sa už Donald Trump stretol s rakúskym kancelárom S. Kurzom a českým premiérom A. Babišom! Stačí sa pozrieť na mapu Európy, aby sme si domysleli, čím je motivovaný záujem USA o tieto európske končiny.


Na území Poľska už americké základne sú. Ostáva dostať pod vojenskú kontrolu Slovensko a Česko a na každý prípad pohovoriť aj s neutrálnym Rakúskom.


Povedzme si pravdu: Dohoda o obrannej spolupráci nie je o ničom inom ako o vojenskom ovládnutí-okupácii nášho štátu. Ponúkané milióny dolárov na modernizáciu letísk nie je žiadna dobročinnosť zo strany USA.  Oni nie sú zvyknutí rozdávať , ale brať. S modernizáciou letísk prídu aj americkí vojaci. A to je to, o čo ide!


Onedlho tu totiž môže byť poriadne horúco u našich východných susedov. USA už dlho na Ukrajine prehrávajú a onedlho sa môže stať, že prehrajú úplne, pretože Ukrajina je na najlepšej ceste k tomu, aby prestala existovať. Teda aspoň v takom stave ako teraz .


Jednoducho sa rozpadne. Ona sa vlastne rozpadla už dávno, len onedlho to bude oficiálne a definitívne.Hlúpa a neľudská politika Kyjeva  doslova vyháňa rusky hovoriace obyvateľstvo "preč". Onedlho im dôjde, že odídu. Ale aj s územím !


Nedávno začal platiť výnos prezidenta RF, ktorým sa zjednodušuje vydávanie ruských pasov občanom Ukrajiny. Tento krok zo strany Ruska sa dal očakávať po tom, čo ukrajinský prezident a vláda robili roky všetko pre to, aby vyhrotili napätie medzi východom krajiny a jej zvyškom.


Európa nechcela vidieť, že tu zomierajú tisíce nevinných ľudí, nechcela vidieť fašizáciu Ukrajiny. Dôsledky tejto "slepoty" ale sú už za dverami. Veľmi skoro sa môže stať, že Rusko bude brániť svojich občanov žijúcich na východe Ukrajiny.


Netvrdím, že vojensky... No jedno je isté. USA ani Európa nepochopili o čom a prečo bol Krym. Zrejme bude niečo pravdy na tom známom : opakovanie je matkou múdrosti.


Dnes  je už nad Slnko jasné, že Ukrajina končí a s ňou aj vplyv USA v tejto oblasti a preto sme sa stali zrazu pre "národné záujmy USA" veľmi dôležití: Potrebujú totiž nárazníkovú zónu a jej súčasťou máme byť aj  my.U SA radi hrajú na istotu, hoci chvála Bohu nie vždy im ich mocenské hry vychádzajú. Preto budú aj blížiace sa parlamentné voľby na Slovensku súčasťou tejto hry.


Tak ako boli aj tie v roku 1998, keď Mečiara vystriedal v kresle premiéra Mikláš Dzurinda. Ale o tom niekedy nabudúce...