"Jastrab" John Bolton presviedča Trumpa, aby vo Venezuele vojensky zasiahol
02 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Americký prezident Donald Trump zatiaľ neprejavil vážne odhodlanie realizovať vojenskú operáciu vo Venezuele, aj keď jeho poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton trvá na asertívnejšom prístupe politiky voči tejto krajine. Informoval o tom The Washington Post.


Niekoľko bývalých a terajších pomocníkov amerického prezidenta denníka oznámilo, že Trump "neprejavuje zvláštne odhodlanie ohľadom Venezuely". Dvaja poradcovia, ktorí predtým rokovali s Trumpom o situácii vo Venezuele, v inom článku uviedli, že keď príde reč na Venezuelu, začne prezident USA hovoriť o politických udalostiach na Floride alebo o svojom golfovom klube.

NA PULZE DŇA: Kočner mal pod dohľadom vedenie prokuratúry. Vieme, že nechal sledovať aj Čižnára
Nielen novinári a opoziční politici, ale aj generálny prokurátor. Väzobne stíhaný Marian Kočner si mal objednať sledovanie Jaromíra Čižnára Čítať ďalej
02 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová


Obaja poradcovia pritom poznamenali, že Trumpa pravdepodobne len ťažko privolia k "dlhodobým vojnovým akciám" vo Venezuele. Avšak, podľa zdrojov denníka, Trump udelil Boltonovi "veľké právomoci", čo sa týka Venezuely.

Bolton, ktorý nabáda na "agresívnejšiu politiku" voči Venezuele, už vyvolal nespokojnosť ako v Bielom dome, tak i mimo neho, píše denník. Predovšetkým jeho pomocníci minulý týždeň mnohokrát prerušovali a požadovali vojnové možnosti počas briefingu o Venezuele, čím podráždili generála vojenského letectva USA Paula Selvyho.