Pompeo: Rusko presvedčilo Madura, aby neutiekol a zostal vo Venezuele
01 | 05 | 2019 I Peter Králik/TASR
Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo v utorok vyhlásil, že Rusko presvedčilo venezuelského prezidenta Nicolása Madura, aby neušiel do zahraničia a zostal aj naďalej v krajine. Informovala o tom agentúra DPA.

"Madura už nejakú dobu nikto nevidel. Lietadlo mal nachystané na odletovej dráhe a podľa našich informácií bol dnes ráno pripravený odísť (z krajiny). Rusi mu však naznačili, aby zostal," vyhlásil Pompeo pre spravodajskú televíziu CNN.

Šéf americkej diplomacie ďalej uviedol, že "vysokopostavení členovia" venezuelskej vlády Washingtonu v posledných týždňoch avizovali svoju pripravenosť Madura v prípade povstania opustiť.

Pompeo zároveň odmietol priamo odpovedať na otázku novinárov, či by Spojené štáty Madurovi umožnili v bezpečí utiecť na Kubu. Zdôraznil len, že venezuelský prezident si je vedomý toho, čo Washington "očakáva".
Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó vyzval v utorok na vojenské povstanie. Tamojší minister obrany Vladimir Padrino neskôr oznámil, že pokus o prevrat "priemernej závažnosti" potlačili.