USA účelovo maria činnosť OSN a neuďeľujú víza delegátom, tvrdí Rusko
30 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič

Spojené štáty začali bezprecedentne zasahovať do činnosti zástupcov Ruska v OSN tým, že odmietli vydať víza zástupcovi ruskej delegácie.


Ruské Ministerstvo obrany vyhlásilo, že Washington postupuje nespravodlivo a neplní si svoje hostiteľské povinnosti, keďže sídlo OSN sa nachádza v New Yorku. “USA zneužívajú svoje postavenie hostiteľskej krajiny na sebecké účely vlastnej zahraničnej politiky. Tentokrát to bolo nevydanie vstupného víza vedúcemu jedného z výskumných ústavov Ministerstva obrany Ruska, Poklonskému,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Ruský delegát sa mal 25. apríla zúčastniť brífingu v sídle OSN v New Yorku. Na stretnutí prebiehala diskusia k správe o incidente s chemickými látkami v sýrskom meste Dúma z apríla 2018. Tento incident údajne viedol k následnému raketovému útoku západnej koalície na územie Sýrie, ktoré bolo v rozpore s Chartou OSN.

“Ruská strana bola pripravená na brífingu poskytnúť presvedčivý dôkaz, že incident bol provokáciou nelegálnych ozbrojených skupín a ich možných spojencov zo strany Západu,” zdôraznilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Ministerstvo ďalej uvádza, že Spojené štáty neustále manipulujú s vízovými postupmi, čím bránia Rusku v normálnej účasti na aktivitách svetovej organizácie, hoci sa zaväzujú poskytnúť všetkým štátom rovnaké možnosti.

VIDEO: Robert Fico obvinil z naivity a hlúposti „predstaviteľov politických novotvarov“
Predseda Smeru Robert Fico obvinil z naivity a hlúposti „predstaviteľov politických novotvarov“,pretože podľa neho nová vládna koalícia nemôže byť tvorená „ľuďmi typu pána Kisku a pána Matoviča“. „Je infantilné vylučovať legitímne politické strany... Čítať ďalej
30 | 04 | 2019 | Peter Králik


Ministerstvo zahraničných vecí pripomenulo, že len pred mesiacom Washington odmietol vydať víza vedúcemu ruskej delegácie na zasadnutí komisie OSN pre odzbrojenie. "Po tom, čo americkí úradníci zabránili príchodu ruského experta na chemické zbrane do New Yorku, snažili sa zabrániť aj tomu, aby OSN získala objektívne informácie o incidente v Dume, z ktorého úplne neopodstatnene obvinili vtedy sýrske úrady," uvádza sa vo vyhlásení.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí zdôraznilo, že Washington účelovo bráni svetovému spoločenstvu prijať jednoznačný záver o nezákonnosti minuloročnej americkej agresie voči Sýrii.