Niet cesty späť, vyhlásil z puču obvinený venezuelský opozičný líder Guaidó
30 | 04 | 2019 I tasr

Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó, ktorého v utorok obvinila tamojšia vláda z pokusu o prevrat, vyhlásil, že neexistuje cesta späť v snahe zosadiť prezidenta Nicolása Madura.


"Teraz je tá chvíľa! Celkovo 24 štátov krajiny sa vydalo na cestu, z ktorej niet návratu, budúcnosť je naša. Ľud a ozbrojené sily sa zjednotili, aby zastavili uzurpáciu," oznámil Guaidó na Twitteri. Citovala ho agentúra AFP.

Maduro predtým vyhlásil, že hlavní armádni velitelia ho ubezpečili o svojej lojálnosti aj napriek výzvam opozičného lídra Juana Guaidóa, aby armáda povstala.

Agentúra AP uviedla, že Guaidó sa objavil v uliciach s istým počtom podporovateľov z radov armády, ale zatiaľ nie sú náznaky širšej vzbury v ozbrojených silách.

Stovky podporovateľov Madura sa zišli na zhromaždení pri prezidentskom paláci a skandovali na jeho podporu. Podľa venezuelského ministra zahraničných vecí Jorgeho Arreazu sa tisíckam prívržencov Guaidóa, ktorí sa zišli vo východnej časti Caracasu, nepodarí narušiť lojálnosť armády voči Madurovi.