Aktuálne: Guaidó sa pokúša o vojenský prevrat vo Venezuele. (VIDEO)
30 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič

Na internete sa objavili prvé videá, ktoré dokumentujú náhly pokus o vojenský prevrat v hlavnom meste Venezuely, Caracase. Na uliciach dochádza ku konfliktom medzi súperiacimi skupinami Venezuelskej národnej gardy v Caracasu. Tweet od Fabiany Rossiniovej



ukazuje skupinu ozbrojených vojakov ako zatýka iných vojakov. V pozadí počuť streľbu z iného pouličného stretu.


Twety s videami, natočené z niekoľkých samostatných pozícií, ukazujú jednu zo skupín vojakov, ktorá blokuje cestu s rozostavenými obrnenými vozidlami a zastavuje súperiacich vojakov. Skupina potom núti vojakov, aby vystúpili zo svojich vozidiel a zadržali ich pri útoku.



Z videí nie je na prvý pohľad jasné, či skupina, ktorá získala kontrolu, podporovala legitímnu vládu Nicolasa Madura alebo ide o skupinu vojakov, podporujúcich samozvaného dočasného prezidenta Juana Guaidóa. ProGuaidóovský vojaci, by mali byť označení modrými náramkami. Vzhľadom na nízku kvalitu videí je však ťažké povedať, ktorá skupina vojakov na video nosí takéto označenia.



Samostatné video z Tweetu Sotiri Dimpinoudisa z blízkosti leteckej základne La Carlota ukazuje skupinu civilistov a vojakov, ktorí sa zhromaždili na podporu pokusu o vojenský prevrat. Z davu sa vzápätí ozvala ostrá streľba a dav sa pustil na útek. Video zachytáva incident z väčšej vzdialenosti a scéna je dosť chaotická. Nie je jasné, kto strieľal a či streľba niekoho zranila.