Turecko nikdy nebude členom EÚ! Vyhlásil kandidát na šéfa Európskej komisie
29 | 04 | 2019 I Roman Suchý

"Spitzenkandidat" ľudovcov do eurovolieb tiež tvrdo zaútočil na gréckeho premiéra.


Kandidát ľudovej frakcie Manfred Weber nešetrí vo volebnej kampani do Európskeho parlamentu ostrými slovami. Medzi nimi nechýbalo odmietnutie Turecka a tvrdé útoky na gréckeho premiéra. A uspel s tým, tvrdí Michael Lehmann pre ARD Tagesschau.

Člen nemeckej CSU a takzvaný "spitzenkandidat" Manfred Weber sa pri volebnej kampani dostal až do Atén, kde prezentoval program európskych konzervatívcov. Weber síce lichotil "gréckej demokracii", ale pre Tsiprasa mal len ostré slová - je to vraj populista, ktorý musí byť zastavený.

Alexis Tsipras už predtým reagoval priamo a tvrdo na Webera a ďalších z konzervatívnej frakcie. Povedal, že kto dá hlas strane Nea Demokratia, je proti grécku. Zdôraznil, že práve Weber chcel, aby Grécko odišlo z eurozóny. Hlas pre nich je hlasom pre paneuropanizmus, neoliberalizmus a pre Európu technokratov z MMF, pokračoval Tsipras.

Vyšetrovanie vojnových zločinov USA "v súčasnosti nebude slúžiť záujmom spravodlivosti”, tvrdí Haag
V novembri 2017 hlavná zástupkyňa prokuratúry Medzinárodného trestného tribunálu v Haagu, Fatou Bensuda, požiadala o mandát na vyšetrenie možných zločinov spáchaných v Afganistane militantmi radikálneho islamistického hnutia Taliban,... Čítať ďalej
29 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič


Weber obchádza rôzne európske krajiny a jeho hlavné tézy sa týkajú "rozhodného boja proti nezamestnanosti mladých", ďalej je to "obmedzenie migrácie väčšou ochranou hraníc" a "maximálne možné zamedzenie používania plastových odpadov vo svetovom meradle".

Nadšenie vypuklo, keď Weber vo svojej reči uviedol, že Turecko sa nikdy nemôže stať členom EÚ. To malo samozrejme ohlas práve v Aténach. Weber, ktorý sa chce stať nástupcom Junckera, uviedol, že aj napriek tomu je potrebné naďalej viesť s Tureckom intenzívny dialóg.

Niektorí v Aténach boli nadšení z toho, "aký je Weber Európan". Naopak, ľavica z neho nadšená rozhodne nebola. Dimitrios Papadimoulis, ktorý je vo vedení Európskeho parlamentu, hovorí, že v budúcom parlamente nebude väčšina pre zvolenie Webera. Papadimoulis si myslí, že aj Merkelová má z Weberovej kandidatúry "bruchabôľ".