Sankcie voči Rusku spustili “dedolarizáciu" jeho obchodnej bilancie
29 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič
Rusku sa podarilo znížiť používanie amerického dolára v zahraničnom obchode. Vyplýva to zo správy medzinárodnej audítorskej spoločnosti FinExpertiza. Uvádza sa v nej, že “Rusko výrazne rozšírilo počet obchodov v ruských rubľoch a eurách.”

Podiel dolárových úhrad v zahraničnom obchode Ruska sa od roku 2013 znížil o 12,6%, kedy bolo voči Rusku zavedené prvé kolo sankcií. Moskva zároveň zvýšila celkové platby zahraničných obchodov v eurách o 26,6%. Podiel vysporiadania v rubľoch vzrástol o 14 percent.

Hospodárske sankcie voči Rusku zaviedla administratíva USA s následnou podporou Európskej únie v roku 2014. Sankcie boli v reakcii na údajné zapojenie Ruska do krízy na východnej Ukrajine a po referende o osamostatnení Krymu a jeho následnom odchode z Ukrajiny. Odvtedy sa sankcie rozšírili z rôznych dôvodov.

Ruské orgány prijali široké spektrum odvetných krokov, vrátane postupného znižovania závislosti krajiny od amerického dolára v oblasti medzinárodného obchodu.

Počas päťročného obdobia sa podiel amerického dolára na zahraničnom obchode Ruska znížil na súčasných 56,1%, čo predstavuje celkový objem 388 miliárd USD. Podiel obchodných transakcií s prevahou eura vzrástol na 21,9% , celkovo 151 miliárd USD. Obchodná bilancia v rubľoch vzrástla na 20%, čo predstavuje 136 miliárd USD.

„Tendencia k odstráneniu amerického dolára v zahraničnom obchode Ruska je viac ako len zrejmá. Je to cesta k stabilnejšej ekonomike a ochrane pred hospodárskymi sankciami, “ povedala Elena Trubnikova, predsedníčka predstavenstva FinExpertiza pre RIA-Novosti.

Poslednými krokmi na ceste k de-dollarizácii zahraničného obchodu je citeľné zvýšenie podielu platobnej bilancie v prospech rubľov a juanov, medzi Ruskom a Čínou. Podiel zúčtovania rubľov v ruskom vývoze do Číny vzrástol viac ako päťnásobne, zatiaľ čo úhrady v juanoch v čínskom vývoze vzrástli takmer deväťkrát.