Ďalšia kríza môže mať ďalekosiahlejšie následky ako tá minulá. Zadlženie štátov enormne vzrástlo
29 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Ekonomický systém dnes funguje v zásade rovnako ako pred minulou krízou. Poháňa ho stále ten istý motor - dlh. Globálny dlh nefinančných korporácií v roku 2017 presiahol rekordných 75 biliónov dolárov a zodpovedá viac ako 90 percentám svetového HDP. Mnoho ekonómov preto varuje, že sa štáty nepoučili a systém môže skolabovať, informuje e15.cz.


"Väčšina ekonómov sa zhodne na tom, že zásadným hýbateľom minulej krízy bol prehnaný životný štýl ľudí žitia na dlh, čo bolo ešte donedávna štátom podporované. Keď sa pozrieme do súčasnosti, veľké rozdiely nenájdeme," uvádza Ladislav Krištoufek z Inštitútu ekonomických štúdií Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovej.

Vysoká zadlženosť štátov obmedzuje ich schopnosť čeliť kríze v budúcnosti. Nejde pritom len o problém Západu, dlhovú politiku zastáva tiež Čína. "Lenže tentoraz už nebude tak ľahké načerpať do bankového systému peniaze z verejných rozpočtov" uviedol v rozhovore pre denník E15 ľavicový teoretik Michael Hauser. Jednotlivé zadlžené štáty si ešte viac sťažili možnosť ekonomickej intervencie.

V krajinách platiacich eurom je teraz priemerný verejný dlh zhruba na úrovni 86 percent HDP, pričom v pomere k výkonu hospodárstva boli štáty eurozóny najviac zadlžené v roku 2014, na úrovni 94 percent HDP. Pred krízou bol ich dlh len 67 percent. U celej Európskej únie je podobný trend, priemerná miera zadlženia je v celom období od krízy do súčasnosti zhruba o šesť až osem percentuálnych bodov nižšia.

Turecko nikdy nebude členom EÚ! Vyhlásil kandidát na šéfa Európskej komisie
"Spitzenkandidat" ľudovcov do eurovolieb tiež tvrdo zaútočil na gréckeho premiéra. Čítať ďalej
29 | 04 | 2019 | Roman Suchý


Na mnohých miestach vo svete boli dopady krízy ešte oveľa horšie. Celkový dlh Spojených štátov voči HDP sa po kríze zdvihol zo 62 percent na aktuálnych 105 percent a v Grécku je tento pomer dokonca 176 percent.

V Českej republike je dlh výrazne nižší a miera zadlženia sa pomaly približuje na predkrízovú úroveň. Pred rokom 2007 sa dlh verejnej správy držal okolo 28 percent k HDP, na konci minulého roka to pritom bolo približne 33 percent čo je relatívne nižší dlh, ktorý je na Západe dnes výnimočný, čo oceňujú ratingové agentúry a investori. Tí Česko vnímajú ako pokojný prístav.