V pondelok sa bude rozhodovať o rozpustení strany ĽSNS, Kotleba chce predvolať Danka, Fica aj Kisku
28 | 04 | 2019 I redakčný výber (zdroj: noviny.sk)
V pondelok bude senát správneho kolégia Najvyššieho súdu SR opäť rozhodovať o ďalšom pôsobení Kotlebovej strany ĽSNS. Začiatkom apríla súd totiž nerozhodol a pojednávanie odročili. Samotný líder strany Marian Kotleba pritom nevidí žiaden dôvod, aby ich strana bola rozpustená.

Posledné pojednávanie sa konalo 9. apríla, senát Najvyššieho súdu SR ale o rozpustení strany ĽSNS nerozhodol. Obhajca ĽSNS podľa informácií TV JOJ na súde navrhol, aby sa uskutočnil výsluch Jaromíra Čižnára, Andreja Danka, Roberta Fica, Tibora Gašpara a Andreja Kisku. Pred dvoma rokmi práve šéf generálnej prokuratúry Jaromír Čižnár podal návrh na jej rozpustenie. Prokuratúra totiž označila Kotlebovu stranu za extremistickú s fašistickými tendenciami, ktorá svojim programom a činnosťou porušuje slovenskú ústavu, zákony a medzinárodné zmluvy.  Podľa stanoviska generálnej prokuratúry je tiež strana názorovou a ideologickou pokračovateľkou Slovenskej pospolitosti - Národnej strany, ktorú NS SR rozpustil v roku 2006.

Marian Kotleba na poslednom pojednávaní vyhlásil, že na žalobe nie je takmer nič pravdy.​"Neexistuje jeden zákonný dôvod, aby bola naša strana rozpustená," povedal Marian Kotleba po príchode na Najvyšší súd SR.  Následne sa počas jeho prejavu ospravedlnil senátu, že zdvihol hlas, keď odmietal kritiku za to, že nazývajú NATO zločineckou organizáciou.

​Jeden z právnych zástupcov Kotlebovej strany Radovan Hrádek na súde povedal, že návrh na rozpustenie ĽSNS je politickou objednávkou. Pojednávanie sprevádzali aj protesty kotlebových prívržencov.