Kostyukov: USA sa čoskoro môžu pokúsiť o „farebnú revolúciu“ vo Venezuele v Nikarague a na Kube
27 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič
USA sú pripravené využiť všetky prostriedky na odstránenie nechcených socialistických vlád Venezuely, Nikaraguy a Kuby.




Ich záujmom je dosiahnuť plnú kontrolu nad Latinskou Amerikou. V tomto duchu dnes varoval na pravidelnej výročnej konferencii o medzinárodnej bezpečnosti v Moskve, ruský šéf Hlavnej rozviedkovej služby (GRU) Igor Kostyukov.



Vo svojom prejave uviedol, že “Zahraničná politika Washingtonu sa stáva hlavnou bezpečnostnou hrozbou pre Latinskú Ameriku v nasledujúcich rokoch.” Washington podľa neho koná "v rozpore s medzinárodným právom" a bez toho, aby zvážil možné následky pre svojich spojencov. "Jediným cieľom USA je dosiahnuť plnú kontrolu nad týmto regiónom," povedal.



Poriadny biznis? Rusko bude vyberať poplatky za prejazd cez Severnú námornú cestu
Začiatkom tohto mesiaca ruská vláda provokovala Washington tým, že si nárokuje práva na Severnú námornú cestu. Vodná cesta, ktorá sa tiahne od ruských hraníc s Nórskom až k Beringovému prielivu medzi Sibírom a Aljaškou, je jednou z mnohých... Čítať ďalej
27 | 04 | 2019 | Geoff Upton





USA míňa každý rok celkovo 1,5 miliardy USD na zvýšenie svojho vplyvu v Latinskej Amerike, tvrdí Kostyukov. Ak by sme podľa neho vzali do úvahy „špeciálne a mimorozpočtové programy“, napočítali by sme oveľa vyššiu sumu. Techniky „farebnej revolúcie“, ktoré sa teraz pripravujú vo Venezuele, sa môžu čoskoro realizovať v Nikarague a na Kube, varuje Kostyukov.

V Nikarague podľa neho v súčasnosti „opozícia podporovaná Spojenými štátmi americkými narušuje národný dialóg tým, že predkladá podmienky, ktoré sú pre vládu zjavne neprijateľné.“. Krajina podľa Kostyukova “zostáva v slepej uličke”, pretože masové protesty proti dôchodkovej reforme viedli pred rokom k násilnostiam a stovkám mŕtvych. Rozhovory medzi vládou Daniela Ortegu a opozíciou sa obnovili až vo februári tohto roku, po tom, čo úrady prepustili väčšinu zo zadržaných demonštrantov počas nepokojov.

Kostyukov sa vyjadril aj k situácii na Kube, kde sa podľa neho administratíva Donalda Trumpa už pripravila na zmenu režimu tým, že „v marci USA znovu prijali Helms-Burtonov zákon, ktorý umožňuje američanom repatriovať znárodnený majetok na Kube, o ktorý prišli ešte počas kubánskej revolúcie. Zákon by sa mohol týkať približne 200 kubánskych podnikov.” Navyše je podľa Kosyukova aj "Súčasné výrazné zníženie produkcie venezuelskej ropy v dôsledku sankcií zo strany USA, zásadným úderom pre Kubu.“


MIMORIADNA SPRÁVA: Po výbuchu v uhoľnej bani na východe Ukrajiny stúpol počet mŕtvych na 17
27 | 04 | 2019 | Peter Králik/TASR



“Cez všetky ambície Washingtonu, ním naplánovaný "blitzkrieg"  vo Venezuele zlyhal”, tvrdí Kostyukov. "USA zle odhadli pevné väzby vnútri demokraticky zvolenej vlády Venezuely, ako aj jej podporu zo strany obyvateľstva. Američanov zaskočila aj pripravenosť venezuelských bezpečnostných agentúr na obranu ústavného poriadku. Nedarí sa im ani rozdúchavať vášne a krvavé protesty medzi ľuďmi, ktoré by umožnili prípadné zásahy z vonku.”

Washington plne podporil opozičného vodcu Juana Guaida, ktorý sa v januári vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely. Ukázalo sa však, že pre ovládnutie Venezuely, nestačilo americkej adminstratíve iba zvrhnúť Nicolasa Madura ako hlavu štátu.