Komentár Antona Kanevského: Ako urobiť z nového prezidenta Ukrajiny formálnu figúrku
27 | 04 | 2019 I Anton Kanevský (Fond strategickej kultúry)

Z prvých výsledkov prezidentských volieb na Ukrajine vyplýva, že porazený Peter Porošenko neodchádza do politického dôchodku a ním pripravený „plán B“ sa už začal realizovať. 


Pvý bod tohto plánu bol známy ihneď po zverejnení prvých výsledkov hlasovania - Porošenko vyjadril nádej, že Najvyššia rada prijme 25. apríla zákon "O fungovaní ukrajinského jazyka", ktorý ponecháva rusom a rusky hovoriacim obyvateľom Ukrajiny právo používať svoj rodný jazyk azda len v kuchyni.


Pre Zelenského, s jeho vyhýbavou pozíciou, je to veľmi nepríjemný darček: angažovať sa, alebo „sa tváriť ako Porošenko“ (načo je teda Zelenský?), alebo čeliť tvrdým obvineniam nacionalistov„zo zrady“ .


Týmto sa, ale "darčeky od Porošenka" nekončia. 22. apríla už bolo známe, že v Najvyššej rade sa ešte plánuje aj hlasovanie za návrh zákona nadštandartne podaného frakciou „Svojpomoc”, ktorý z prezidenta urobí „anglickú kráľovnú“. Na povrch vyplávala aj intriga, že na Ústavnom súde bola vznesená otázka, ktorá sa týkala odvolania predsedu Svjatoslava Ševčuka z funkcie, v prítomnosti, ktorého skladá prísahu novozvolený prezident. Ak nie je predseda Ústavného súdu - nie je inaugurácia novozvolenej hlavy štátu. 


Niečím to pripomína situáciu v USA po zvolení Donalda Trumpa, keď medzi jeho volebným víťazstvom (november 2016) a inauguráciou (január 2017) demokrati a časť republikánov vyvinuli nemalé úsilie na to, aby mohli z nového prezidenta urobiť formálnu figúrku.


K tomu pridajte rozvoj tradície politického cynizmu na Ukrajine - pripravenosť predstaviteľov elity, ktorý úplne otvorene demonštrujú, že opovrhujú vôľou voliča. Tvárou v tvár takýmto „tradíciám“ pomôže Zelenskému len jedno - úplný politický prevlek. A povolebné intrigy prvých dní spočívajú v tom, ako rýchlo sa bude tento špecifický proces vyvíjať. Porošenko si veľmi dobre uvedomuje, že je potrebné kuť železo, pokiaľ je horúce a pokým sa jeho spolubojovníci nerozutekali. 


"Sedeli sme a počítali s kolegami." Za zákon je potrebných 250-260 hlasov. „Národný front“ dá 65-70 hlasov, „Svojpomoc“, Ljaška, Júlia a „Vôľa ľudu“ – ešte ďalších 15-20 od frakcie. Okolo 20 ľudí – zástupcovia, ktorý získali mandát väčšinovým volebným systémom z Volyne a západných oblastí. To je 160 hlasov. A ešte BPP - okolo 90 ľudí. V celom – je zákon prijatý “, uviedol 22. apríla pre vydavateľstvo “Strana” národný poslanec z frakcie BPP. O niekoľko hodín neskôr však volal novinárovi:  „Opäť nie sú hlasy. “. Prijať zákon „O fungovaní ukrajinského jazyka“ nemali záujem po prvé, poslanci z juhovýchodu krajiny a po druhé, zástupcovia regiónov s veľkými rumunskými a maďarskými menšinami. Jasné to nebolo ani s poslancami zo strany Vitalija Klička "UDAR": vo frakcii BPP je ich 35 a pripravujú sa ísť v jesenných voľbách do Najvyššej rady "samostatne".


Výsledkom je, že zákon bol prijatý jednomyseľne čo je pre Najvyššiu radu veľmi vzácne - 277 poslancov hlasovalo za. Za zákon zahlasovalo 106 zo 135 členov frakcie BPP, 66 z 80 členov frakcie „Národný front“, 37 zo 61 poslancov mimo frakcie - všetko predstavitelia strany Ljaška, drvivá väčšina členov frakcií „Baťkivščyna“ a „Svojpomoc“. Proti zákonu boli obe krídla rozdeleného „Opozičného bloku“ a väčšina členov nie veľkých poslaneckých skupín „Vôľa ľudu“ a „Obroda“ orientovaných na Kolomojského.


A teda, po utrpení porážky v prezidentských voľbách, sa Porošenko okamžite obklopil silnou poslaneckou (a volebnou) základňou. Tak, alebo onak jesenné parlamentné voľby sľubujú mimoriadne tvrdý boj o hlasy v „patriotickej“ časti ukrajinského volebného poľa. K účastníkom tohto boja pribudne Grojsman, ktorý oznámil svoj odchod na „nezávislú plavbu“ (zrejme s významnou časťou „Národnej fronty“), Klička a určite ešte niekoho. Zatiaľ má „patriotický konsenzus“ v Najvyššej rade čisto situačný charakter.


Ukážkou je, že „zákon o anglickej kráľovne“ zmizol „po anglicky “ z programu plenárneho zasadnutia 25. apríla (nabudúce poslanci zasadnú 14. mája). Možno sa poslanecká snemovňa chce vyhnúť obvineniam zo spoluúčasti na štátnom prevrate, čo samozrejme nebráni tomu, aby sa „antizelenský“ návrh zákona objavil znovu, najmä ak pri novom prezidentovi budú začaté protikorupčné vyšetrovania proti Porošenkovi a jeho ľuďom.


Je tu ešte jedna kolízia. Väčšina poslancov Najvyššej rady nechce dovoliť jej predčasné rozpustenie Zelenským. Krajný termín možného rozpustenia je 27. máj, a posledný termín nástupu nového prezidenta do funkcie je 4. jún, pričom tento dátum určuje parlament. Porošenko má záujem ísť do nových parlamentných volieb práve teraz, pokiaľ je okolo neho „patriotický konsenzus“, ktorý sa načrtol 25. apríla. Kvôli tomu musí odovzdať mandát Zelenskému do 27. mája. O tejto možnosti sa diskutuje v okolí Porošenka.„Prečo si myslíte, že táto možnosť je pre nás horšia? Volebné štáby sú rozmiestnené, stačí ich len preklasifikovať , “ - hovorí zástupca šéfa frakcie BPP Sergej Berezenko.   


Jedným slovom, podstata „patriotického konsenzu“ v Najvyššej rade dospela k tomu, že jazykový zákon bol schválený, návrh zákona, ktorý urobí zo Zelenského „kráľovnú Anglicka“, bol zatiaľ odročený, a za zachovanie Najvyššej rady do konca jej funkčného obdobia budú splnomocnený členovia „konsenzu“ bojovať spolu.


Znamená to, že Zelenský má príliš málo času. Tvrdý boj o moc sa začal. Mimochodom, národní vlastenci na Ukrajine nikdy neprišili k moci priamo, prostredníctvom demokratických volieb. V rokoch 2004 a 2014 získali moc s pomocou pouličných majdanov a teraz spustili úradnícky majdan. Je schopný Zelenského tím odvrátiť jeho víťazstvo? Otázka zostáva otvorená. 


Možno, že „sluha ľudu“ bude chcieť nadviazať kontakty s Júliou Tymošenkovou, ktorú v týchto voľbách podporoval aj Igor Kolomojský, ale kto vie, čo sa deje v duši ženy, ktorú už po štvrtý krát zbavili vytúženého hajtmanského žezla. Pripomeňme, že ku všetkým trom predchodcom Zelenského, Júlia Vladimirovna Tymošenková pociťovala skutočnú nenávisť.


O mnohom, ak nie o všetkom, sa rozhodne počas nadchádzajúceho dvojtýždňového sviatočného voľna, keď politický život zvyčajne ustupuje do pozadia. Dňa 14. mája zasadne Najvyššia rada, a frakcia BPP predloží na hlasovanie „zákon o anglickej kráľovne“. V ten istý deň Ustavný súd preskúma otázku ohľadne svojho predsedu - 25. apríla nebol dostatok hlasov na jeho odvolanie. Na zvrátenie situácie vo svoj prospech bude Zelenský potrebovať tieto dva týždne na to, aby koalíciu, ktorá proti nemu vznikla obral najmenej o 50 hlasov.


Takže na Ukrajine "to bude zaujímavé."