Vallo schytáva kritiku zo všetkých strán! Novým mestským kontrolórom bude bývalý kandidát za Smer
26 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Mestskí poslanci upozorňujú, že v minulosti bol Marián Miškanin kandidátom na starostu jednej z bratislavských časti za stranu Smer, informuje HNonline.


Novým mestským kontrolórom Bratislavy sa stal od mája Marián Miškanin. Je súčasným riaditeľom Daňového úradu pre vybrané daňové subjekty. V minulosti pôsobil aj ako riaditeľ kancelárie bývalého bratislavského primátora Milana Ftáčnika. Rozhodlo sa o tom vo štvrtok.

Spomedzi 12 kandidátov ho zvolili vo verejnej dvojkolovej voľbe na šesťročné funkčné obdobie. Nie všetci mestskí poslanci sú však s výsledkami volieb spokojní.

Nový hlavný mestský kontrolór sa chce zamerať na kontrolu firiem s majetkovou časťou mesta. "V spolupráci aj s ostatnými útvarmi magistrátu chcem pracovať na zlepšení jednotlivých zistení či pracovných procedúr, ktoré sú zaužívané na magistráte, tak, aby sme dospeli k efektívnejšiemu výkonu práce hlavného kontrolóra," povedal Miškanin.

Najvyšší počet hlasov získal práve on. Miškanin je tiež bývalým prednostom Miestneho úradu v Petržalke. Ako druhý s najvyšším počtom hlasov sa umiestnil Ján Mrva, bývalý starosta bratislavských Vajnôr. Miškanin získal 24 hlasov, Mrva 9 a piati sa zdržali hlasovania.

S výsledkami volieb nie sú však všetci mestskí poslanci spokojní. Niektorí upozorňujú na fakt, že v minulosti bol Miškanin kandidátom na starostu za stranu Smer-SD. Starostka Karlovej Vsi a mestská poslankyňa Dana Čahojová tvrdí, že ho preto nemohla voliť, aj keby mal mimoriadne odborné kvality.

"Ak sa Miškanin prezentuje ako nezávislý kandidát, nie je to pravda, lebo kandidoval ako nominant na starostu Petržalky strán Smer-SD, HZDS a SNS. Prekvapuje ma, že Team Vallo, zástupcovia strán Spolu a Progresívneho Slovenska, v bratislavskom magistráte akceptujú vyslanca strany Smer-SD vo veľmi dôležitej pozícii," povedala pre TASR.

Miškanin argumentuje tým, že je na každom z poslancov, ako vnímajú súčasnú realitu. Najhlavnejšie podľa neho je, aby túto funkciu dostal človek dostatočne vzdelaný a skúsený, zo samosprávy a výkonu kontrol.

"Tieto skúsenosti mám a ponúkol som ich. Poslanci to v hlasovaní ocenili a zvolili ma za hlavného kontrolóra. Ja v súčasnosti nie som v žiadnej politickej strane," skonštatoval.

Švajčiari idú proti prúdu, v digitálnej dobe stále uprednostňujú hotovosť
Švajčiari v marci predstavili novú, vychytenú bankovku, ktorú si môžu dať do peňaženky. Fialové platidlo v hodnote 1000 frankov je ďalším zo série modernizovaných bankoviek. Nie je to však úplne bežná bankovka, patrí medzi tie s najvyššou hodnotou... Čítať ďalej
26 | 04 | 2019 | Roman Suchý


Poslanec Rastislav Tešovič si ho však zastáva a verí, že Miškanin sa stane dobrým kontrolórom. Mestské zastupiteľstvo si nevolilo premiéra, prezidenta či politika, ale špičkového odborného úradníka.

"Myslieť si, že v čase, keď krajinu 15 rokov ovláda vláda Smeru-SD, nájdeme niekoho, kto snáď nemá žiadnu profesionálnu skúsenosť zo štátnej správy počas tejto vlády, je naivné. Miškanin nie je členom žiadnej politickej strany a morálny kompas má dobre nastavený. Považujem ho za špičkového odborníka," uviedol pre TASR.

Celkovo bolo 12 uchádzačov o post kontrolóra. Okrem Miškanina sa o tento post uchádzali Iveta Bullová, Marek Kuľka, Janka Mahďáková, Ján Mrva, Richard Nagy, Ignác Olexík, Anežka Poradová, Viera Potanková, Pavol Sovič, Igor Trenk a Mário Vanc. Kandidáti sa vo štvrtok poslancom predstavili a odpovedali na otázky.

Doterajší mestský kontrolór prehlásil, že sa funkcie vzdáva ku 30. aprílu. Na tomto poste pôsobil od roku 2009.