Švajčiari idú proti prúdu, v digitálnej dobe stále uprednostňujú hotovosť
26 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Švajčiari v marci predstavili novú, vychytenú bankovku, ktorú si môžu dať do peňaženky. Fialové platidlo v hodnote 1000 frankov je ďalším zo série modernizovaných bankoviek. Nie je to však úplne bežná bankovka, patrí medzi tie s najvyššou hodnotou na svete.


Švajčiarsko ide modernizáciou svojej bankovky najvyššej hodnoty proti medzinárodnému trendu.


Podľa posledných údajov Švajčiarskej centrálnej banky je v obehu viac ako 48 miliónov bankoviek v hodnote 1000 frankov. To je asi 60 percent hodnoty všetkých bankoviek, ktoré sú vo Švajčiarsku v obehu. Modernizácia prichádza v čase, keď iné krajiny postupne rušia bankovky s vysokou hodnotou.


V Európskych krajinách výrazne klesá používanie hotovosti, čo sa v jednotlivých štátoch výrazne líši.


Podpredseda banky Fritz Zurbrügg označil platby v hotovosti za švajčiarsky kultúrny fenomén a uviedol, že vydanie novej bankovky je odpoveďou na to, čo ľudia chcú. Podľa neho je obľúbená na drahé nákupy, platenie účtov na pošte, ale aj ako úložisko hodnoty.

Komentár Mariána Tkáča: Má byť „inakých“ čoraz viac?
26 | 04 | 2019 | Marián Tkáč


Vo Švajčiarsku stále zostáva hotovosť dominantnou platobnou metódou. Predpokladá sa, že každý má pri sebe hotovosť. Väčšina obyvateľov nemá problém s tým, že si ide kúpiť potrebné veci alebo si dopraje večeru v reštaurácii. Pokiaľ je potrebné zaplatiť za kávu  v hodnote 100 frankov tisícovkou, nie je potrebné sa ospravedlňovať. Nikto sa vás nepýta, či máte menšie. A v prípade veľkých nákupov banky dokonca umožňujú vybrať denne z bankomatu až 5 tisíc, alebo 10 tisíc frankov mesačne, bez toho aby to človek musel vopred hlásiť. Ani taká kúpa drahšieho auta v hotovosti tiež nie je ničím neobvyklým.

Prieskum banky, ktorý sa v roku 2017 uskutočnil medzi 2000 účastníkmi, sa zameral na ich platobné správanie. Zistilo sa, že až 70 percent všetkých transakcií bolo vykonaných v hotovosti. Debetné karty mali na celkových platbách podiel 22 percent a kreditné karty päť percent. Podiel inovatívnych metód, ako sú platby aplikáciami, či bezkontaktnými kartami, bol ešte skromnejší.


Minuloročná správa Banky pre medzinárodné vyrovnanie platieb ukázala, že sa mnoho tradičných hotovostných platieb teraz vykonáva elektronicky. V susednom Nemecku ľudia zdieľajú podobné nadšenie pre hotovosť ako vo Švajčiarsku. Ďalšie európske krajiny, napríklad Švédsko a Holandsko, sa naopak od hotovosti rýchlo odkláňajú.


Prečo teda Švajčiari dávajú prednosť hotovosti? Medzi dva základné dôvody patrí to, že hotovosť je všeobecne považovaná za súčasť kultúry a ľudia veria, že používanie hotovosti im umožňuje ľahšie sledovať ich výdavky.


Je treba pripomenúť, že zavedenie negatívnych úrokových sadzieb vo Švajčiarsku viedlo k neistote ohľadom toho, ako by mohli banky reagovať. To vyvolalo obavy z existencie peňazí iba na virtuálnej úrovni. Hotovosť je predsa hmatateľnejšia a každý si môže byť istý, že ju vlastní.


Zástupkyňa mladšej generácie, 29-ročná Jane Kettnerová, nové platobné metódy víta, ale aj ona má pocit, že platba hotovosťou jej poskytuje lepšiu kontrolu nad výdavkami. Prostredníctvom elektronických platieb je podľa nej míňanie ľahšie.


S tým súhlasí aj profesor psychológie a marketingu na univerzite v Bazileji Miguel Brendl. Míňanie virtuálnych frankov môže byť pre veľa ľudí jednoduchšie ako míňanie bankoviek. Ani to ale dostatočne nevysvetľuje, prečo spoločnosť dáva prednosť hotovosti.


Švajčiari sa identifikujú s hotovosťou čiastočne kvôli tomu, ako sa sami vidia. Je to národ, ktorý si cení súkromie a nemá rád, keď sa mu hovorí, čo má robiť. Považujú sa za odlišných od svojich európskych susedov a starostlivo chránia tradície, ktoré ich odlišujú, napríklad jazyky, politický systém a mena.


Susedné krajiny Švajčiarska poukazujú na to, že bankovky s vysokou hodnotou pomáhajú zločincom legalizovať peniaze z trestnej činnosti. Krajiny eurozóny sa zhodli na tom, že ich centrálne banky prestanú tlačiť nové bankovky v hodnote 500 eur, aby pomohli trestnú činnosť obmedziť. Bankovky vysokej hodnoty uľahčujú výber veľkých súm z bankových účtov, zvlášť ku koncu roka, kedy Švajčiari musia vykazovať svoj majetok na bankových účtoch.


Fritz Zurbrügg z centrálnej banky odmieta myšlienku, že by zločinci tisícifrankovú bankovku používali častejšie ako iné bankovky. Pripúšťa ale, že dôvodom vyššieho dopytu po hotovosti v období Vianoc môžu byť podľa štúdie aj iné faktory ako nákupy - v hre sú aj možné daňové úniky.


Riaditeľ štúdií z Inštitútu digitálneho podnikania pri vysokej škole v Zürichu Patrick Comboeuf si myslí, že časom sa aj Švajčiari odklonia od hotovosti. V súčasnej dobe si však stále veľa Švajčiarov cení anonymitu a slobodu, ktoré im peniaze poskytujú.