NA PULZE DŇA: Kiska trvá na tom, že ho Robert Fico vydiera. Bugár však odmietol vypovedať!
26 | 04 | 2019 I redakčný výber (zdroj: TV JOJ)
Prezident Andrej Kiska trvá na tom, že ho poslanec Robert Fico vydieral, ak ho nevymenuje za ústavného sudcu. Faktom je, že Kiskovi blízka firma a jej konateľ už niekoľko mesiacov čelia obvineniu pre závažný daňový delikt.

Polícia Kisku ako poškodeného už vypočula a výsluchy majú za sebou aj ďalší svedkovia. Podľa zdroja televízie JOJ oboznamovaného s vyšetrovaním výsluch odmietol Béla Bugár. On samotný sa k prípadu prostredníctvom hovorkyne odmietol vyjadriť. Je reálne, že vyšetrovateľ onedlho pred seba súčasne postaví Kisku aj Fica a vykoná s nimi vzájomnú konfrontáciu.

Vallo schytáva kritiku zo všetkých strán! Novým mestským kontrolórom bude bývalý kandidát za Smer
Mestskí poslanci upozorňujú, že v minulosti bol Marián Miškanin kandidátom na starostu jednej z bratislavských časti za stranu Smer, informuje HNonline. Čítať ďalej
26 | 04 | 2019 | Roman Suchý


"Prezident Kiska je plačko. Keď došlo k tomu, že bolo vznesené obvinenie proti konateľovi spoločnosti KTAG, ktorá nezákonne financovala kampaň, Tak prišiel s tým, že ho niekto vydiera," povedal Robert Fico, poslanec NR SR za SMER-SD. Andrej Kiska, prezident slovenskej republiky, rozsiahlo vypovedal o vydieraní ešte v marci pred vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry o tom, ako sa stretával počas vlaňajška s Robert Ficom.

TV JOJ uvádza, že to, čo Fico nazval normálnym rozhovorom o politickom dianí v krajine, pre Kisku tak neznelo. Najmä po telefonáte od Bélu Bugára, ktorý mu vraj v jednom okamihu telefonoval s odkazom od Fica. Obsah hovoru Kiska následne vyhodnotil ako vydieranie. "Mal mi nechať odkaz, že buď ho menujem za predsedu Ústavného súdu alebo boj proti mne bude pokračovať," uviedol Andrej Kiska, prezident SR.

Stretnutia iniciované Ficom absolvoval s Kiskom jeho hovorca, ale aj predseda vlády Pellegrini. Päť podstatných svedkov, ktorí sú v prípade vyšetrovania údajného vydierania nateraz kľúčoví."Ja nebudem komentovať naše súkromné rozhovory," vyjadril sa Peter Pellegrini, predseda vlády SR.

​Vyšetrovateľovi až na jedného z nich, už osobne povedali čo o prípade vedia. "V predmetnej veci už boli vypočutí svedkovia Andrej K., Roman K., Béla B., Peter P., a Robert F.," píše sa v stanovisku Krajskej prokuratúry BA. Vo výpovediach Kisku a Fica o vydieraní, sú veľmi pravdepodobne zásadné rozpory. Tie by vyšetrovateľ mohol odstrániť práve konfrontácou, keďže inak sa mu to podarí len ťažko. Preto Trestný poriadok rieši aj takú situáciu. Konfrontácia sa vykoná tak, že svedka a poškodeného postaví vyšetrovateľ pred seba, oboch zoči-voči, a kladie im otázky. Pred vyšetrovateľom by si takto vzájomne mohli klásť otázky aj Fico s Kiskom, alebo Kiska s Pellegrinim či ďalší. Podľa špecialistu na vyšetrovanie, by ale svedkov, ktorí už vypovedali konfrontovať vyšetrovateľ nemal. "Pretože svedok je osoba, ktorá má po poučení vypovedať pravdu. Ak sa preukázalo v rámci dokazovania, že svedok vypovedal v rozpore so skutočným stavom veci úmyselne, tak sa dopúšťa trestného činu," informoval Peter Vačok, advokát a bývalý vyšetrovateľ.

Je veľmi pravdepodobné, že policajný vyšetrovateľ konfrontáciu vykoná. Vypovedal už pred ním Robert Fico, aj prezident Kiska. "Faktom je, že sú v nich rozpory ohľadom veľmi závažných okolností, takže aký bude ďalší postup je vecou vyšetrovateľa, ale predpokladám, že budeme navrhovať aj my nejaké procesné úkony vrátane možných konfrontácií," povedal Daniel Lipšic, právny zástupca Andreja Kisku. Kto pred vyšetrovateľom podľa informácií TV JOJ nevypovedal, bol Béla Bugár, ktorý sa odvolal na svoj status poslanca Národnej rady. "Béla Bugár bol predvolaný vo veci vydierania. Keďže ide o živý prípad, nebude ho mediálne vôbec komentovať," objasnila Klára Debnár, tlačové oddelenie Most-Híd, uzatvára TV JOJ.