MIMORIADNA SPRÁVA: Zomrel Ondrej Žemba, známy mafiánsky boss z Popradu
26 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič

Najznámejší muž podsvetia v Poprade Ondrej Žemba je mŕtvy. Vo štvrtok dostal vo svojom dome v Spišskej Sobote infarkt. Privolaní záchranári ho už nemali šancu zachrániť. Žembovi sa ako jednému z mála vysokopostavených mafiánov darilo unikať pred zákonom. Jeho meno sa spájalo s najťažšími zločinmi a mafiánskymi vraždami.


Ondrej Žemba sa mal stať bossom koncom 90. rokov. Už vtedy bol niekoľkonásobným majstrom Slovenska v kulturistike. Jeho vzostup mal nasledovať po tom, ako Milan Reichel zmizol, teda v roku 1997. Kým Reichel utekal, pretože mal obavy o svoj život, Žemba prevzal jeho aktivity a obchody.

Práve vtedy si mal aj objednať vraždu bossa košického podsvetia Róberta Holuba. Motív, prečo ho chcel zlikvidovať, nikdy neprezradil. Políciu o tom vtedy informoval Mikuláš Černák, u ktorého si mal vraždu Roberta Holuba objednať. "Žemba mi na našom spoločnom stretnutí predniesol požiadavku na odstránenie Róberta Holuba. Povedal, že keby sa tá likvidácia urobila, vie vybaviť z toho‚ slušne na kávu. Znamenalo to nejaké podiely v mäsokombináte Prešov a v tom čase ‚slušne‘ na kávu, znamenalo niekoľko miliónov slovenských korún. Ja som mu na to nepovedal nič konkrétne. Po tomto stretnutí som s požiadavkou oboznámil partnerov Jána Kána a Miloša Kaštana,“ píše Černák vo svojej knihe.​

Komentár Romana Suchého: Je čas uznať porážku pán Harabin. Buď ste politik alebo sudca!
Sú rôzne prirovnania o politike. Dve z najznámejších hovoria, že politika je buď umenie možného a druhé nám hovorí, že politika je pánske huncútstvo. Mne osobne nesedí ani jedno z nich. Skôr sa prikláňam porovnávaniu politiky k individuálnemu... Čítať ďalej
26 | 04 | 2019 | Roman Suchý


Žemba bol spájaný aj s vraždou bratislavského podnikateľa Petra Steinhubela, tiež známeho pod menom Žaluď. Ten bol, okrem iného, aj generálnym riaditeľom Tatravagónky. Po smrti Bachledu aj Steinhubela ju ovládol Žemba.

Popradský boss sa netajil tým, že mal zaujímavé väzby na politikov. Bývalý prešovský župan za Smer Peter Chudík odporúčal preňho milosť, keď ho podmienečne odsúdili za držanie zbrane. Ten tvrdí, že požiadavku dostal od odborov Tatravagónky, inak ho "absolutne nepozná". Informáciu priniesol Denník N.

Žemba bol v minulosti stíhaný len za vydieranie, ktoré sa týkalo vymáhania pohľadávok. Jeho ďalšie, omnoho horšie aktivity, sa nikdy neskončili tak, že by ho súd poslal za mreže na dlhý čas.

Koncom roka 2017 postavil načierno vilu na chorvátskom ostrove Brač. Vtedy tvrdil, že zátoka je jeho. Miestnym obyvateľom sa mal vyhrážať, že im podreže hrdlo, ak budú protestovať.