Slovák v Česku na smrť dobil dve ženy, odpyká si 35 rokov vo väzení
25 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Ľubomír Polák si za usmrtenie dvoch žien odpyká 35 rokov vo väzení. Dovolanie Slovaka, ktorý v Prahe žil ako bezdomovec, odmietol Najvyšší súd. Rozhodoval neverejne, výsledok ČTK potvrdila hovorkyňa Mestského súdu v Prahe Markéta Puci, ktory kauzu riešil ako prvú inštanciu.


Informoju česky portal eurozpravy.cz


Úplné odôvodnenie zatiaľ Najvyšší súd nevydal. Polák by sa teoreticky po neúspechu s dovolaním mohol obrátiť ešte na Ústavný súd.

Za vraždu prvej ženy, ktorú súd kvalifikoval ako ťažké ublíženie na zdraví, dostal Polák 14 rokov, a za vraždu druhej ženy si má odpykať 21 rokov. Kvôli skôr uloženej podmienke nemohla justícia vymerať Polákovi úhrnný trest, preto inkasoval tresty dva. Obžaloba vinila Poliaka dokonca aj z vraždy manžela jednej zo žien, ktorú sa nepodarilo preukázať.

S prvou obeťou Polák od leta 2015 do januára 2016 prebýval v pivnici opustenej budovy na Povltavskej ulici v Prahe. Podľa obžaloby ju opakovane napádal, a okrem iného ju mlátil, kopal do hlavy a hrudníka, dokonca niekoľkokrát dolámal rebrá.

Žena zomrela v januári 2016, podľa lekárov sa u nej v dôsledku zranenia a dlhodobej choroby rozvinul akútny zápal pľúc. Nedokázalo sa ale to, že by zranenie bolo priamou príčinou smrti, aj preto čelil Polák v tomto bode len obžalobe z ťažkého ublíženia na zdraví s následkom smrti.

ŠKANDÁL: Trump obviňuje britskú špionážnu agentúru, že si "preklepla" jeho prezidentskú kampaň.
25 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič


Ďalšieho napadnutia sa podľa verdiktu dopustil 18. augusta 2017 na Storchovéj ulici, kedy sa pohádal so svojou vtedajšou družkou. Povedala mu, že sa s ním chce rozísť. Polák následne začal ženu biť do hlavy, šliapal jej na hrudník a dusil ju. Neskôr zomrela kvôli úrazovému šoku, mala polámané rebrá a vnútorné krvácanie.

Polák vinu popieral. V oboch prípadoch tvrdil, že ženy boli opité, zakopli, alebo spadli zo schodov. Podľa jeho vyjadrenia odmietali lekársku pomoc.