Putin vyzval na obnovenie šesťstranných rokovaní o denuklearizácii KĽDR
25 | 04 | 2019 I TASR

 Ruský prezident Vladimir Putin vyzval vo štvrtok na obnovenie dlhodobo prerušených šesťstranných rokovaní o denuklearizácii Severnej Kórey. Urobil tak po svojom prvom stretnutí so severokórejským vodcom Kim Čong-unom pri meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe.


Informáciu priniesla juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Putin na štvrtkovom summite vyjadril presvedčenie, že v súvislosti s jadrovým odzbrojením Kórejskej ľudovodemokratickej republiky KĽDR je potrebné vytvoriť "mnohostranný bezpečnostný režim".

"Ak by Južná Kórea a Spojené štáty dokázali ponúknuť dostatočné opatrenia pre zaručenie bezpečnosti Severnej Kórey, šesťstranné rokovania by sa nemuseli konať. Ale mechanizmus záruk zo strany Juhu a Spojených štátov sa nezdá byť dostatočný," povedal ruský líder v narážke na rokovania za účasti oboch Kóreí, Spojených štátov, Číny, Ruska a Japonska. Tie podľa Jonhapu prebiehali naposledy koncom roka 2008.

Putin po stretnutí s Kimom v areáli Ďalekovýchodnej federálnej univerzity na Ruskom ostrove pri Vladivostoku ďalej vyhlásil, že rovnako ako Spojené štáty si aj Rusko želá, aby sa Severná Kórea vzdala svojich jadrových zbraní. Pchjongjang je podľa neho pripravený urobiť ďalšie kroky smerom k denuklearizácii, potrebuje však spomínané "seriózne" bezpečnostné záruky, informovala tlačová agentúra AP. Tieto záruky Putin podľa nej nekonkretizoval.

Slovák v Česku na smrť dobil dve ženy, odpyká si 35 rokov vo väzení
Ľubomír Polák si za usmrtenie dvoch žien odpyká 35 rokov vo väzení. Dovolanie Slovaka, ktorý v Prahe žil ako bezdomovec, odmietol Najvyšší súd. Rozhodoval neverejne, výsledok ČTK potvrdila hovorkyňa Mestského súdu v Prahe Markéta Puci, ktory kauzu... Čítať ďalej
25 | 04 | 2019 | Roman Suchý


Ruský prezident zároveň vyjadril pripravenosť oboznámiť s výsledkami štvrtkového summitu aj amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podľa Putina nie sú v tejto súvislosti "žiadne tajomstvá" a samotný Kim ho povzbudzoval k tomu, aby vysvetlil Trumpovi osobitosti prístupu Pchjongjangu k spomínanej otázke, ak na to bude mať príležitosť.

Trump rokoval s Kimom o denuklearizácii Kórejského polostrova už na dvoch summitoch - v júni 2018 v Singapure a vo februári tohto roka vo Vietname.

Štvrtkový severokórejsko-ruský summit sa začal takmer dvojhodinovými rozhovormi Kima s Putinom medzi štyrmi očami, ktoré sa mali týkať aj bilaterálnych vzťahov medzi týmito susediacimi krajinami. Po úvodných rozhovoroch, ktoré Kim zhodnotil ako "veľmi zmysluplné", nasledovalo rokovanie v širšom formáte - za účasti ďalších vysokopostavených predstaviteľov oboch krajín. Na summite sa neočakával podpis žiadnych dokumentov ani spoločného vyhlásenia.

"Obyvatelia týchto dvoch krajín, ktoré zdieľajú cenné priateľstvo, vytvorené a utužené pri prekonávaní všetkých strastí a výziev postavených pred nás dejinami, majú hlboké porozumenie pre to, že ustavičný rozvoj severokórejsko-ruských vzťahov slúži nielen našim obojstranným záujmom, ale je taktiež nevyhnutný pre zaistenie mieru a stability v tomto regióne," povedal Kim na úvod banketu po rokovaniach s Putinom.