Iránsky minister zahraničia: USA sa správajú horšie ako gangstri!
25 | 04 | 2019 I Peter Králik

Iránsky minister zahraničia Mohammad Javad Zarif komentoval vyhlásenie USA, že rušia rozhodnutie o oslobodení ôsmich krajín od sankcií, ktoré kupujú ropu z Teheránu.


Podľa diplomata sa Spojené štáty správajú horšie ako gangstri, uviedla iránska televízia Press TV.

Iránsky minister zahraničia Mohammad Javad Zarif povedal, že správanie USA je ešte horšie ako správanie gangstrov. Zarif to prehlásill pri príchode do New Yorku, kde sa zúčastní na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN.

Diplomat uviedol, že Spojené štáty nie sú schopné poskytnúť alebo zrušiť výnimky (zo sankcií) pre krajiny, ktoré nakupujú ropu z Iránu.

Komentár Petra Tomečka: Odpoveďou na Irán musí byť európska vzbura proti arogantnej politike USA
24 | 04 | 2019 | Peter Tomeček


Zarif dodal, že Washington porušuje rezolúcie BR OSN a ohrozuje ďalšie krajiny: tie buď nasledujú príklad Ameriky, alebo čelia trestu.

Zdôraznil, že politika Washingtonu na Blízkom východe viedla k regionálnej a globálnej nestabilite.

V pondelok Spojené štáty zrušili oslobodenie od sankcií pre osem krajín dovážajúcich ropu z Iránu. Je to súčasť opatrení vyvíjať tvrdý tlak na islamskú republiku.

Spojené štáty sa pustili do Iránu po tom, čo nastúpil do prezidentského úradu Donald Trump a ohlásil odchod USA od iránskej jadrovej dohody. Potom boli nielen obnovené americkej sankcie proti Iránu, ale dokonca sprísnené. Washingtonu sa takisto nepáči angažovanosť iránskych síl v Sýriii na strane Assada, nehovoriac o koordinovanom tlaku spolu s Izraelom a Saudskou Arábiou.