Boeing reviduje finančnú prognózu na rok 2019 a pozastaví odkupovanie akcií
25 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič
Pretrvávajúce pochybnosti o kedysi najpredávanejších lietadlách 737 MAX spoločnosti Boeing, prinútili túto najväčšiu leteckú spoločnosť na svete, aby zrevidovala svoju finančnú prognózu na tento rok. Okrem toho Boeing oznámil, že plánuje pozastaviť spätné odkupovanie akcií.




„Sú to náročné chvíle pre našich zákazníkov, zainteresované strany ako aj samotnú spoločnosť. Všetci sa teraz zameriavame najmä na bezpečnosť. Sťahujeme všetky vyrobené modely 737 MAX do servisu a získavame si späť dôveru zákazníkov, regulačných orgánov a verejnosti,“ uviedol vo vyhlásení predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Boeing Dennis Muilenburg.

Výrobca už pred časom zverejnil správu o zisku za prvý štvrťrok 2019, ktorý bol nižší v súlade s očakávaniami analytikov, zatiaľ čo tržby boli len o niečo málo nižšie, než sa očakávalo. Zisk Boeingu na akciu dosiahol od januára do marca 2019 celkovo 3,16 USD, zatiaľ čo príjmy dosiahli 22,92 miliardy USD oproti plánovaným 22,98 miliardám.

Boeing zdôraznil, že na žiadne z týchto opatrení nemajú vplyv havárie lietadiel, ktoré viedli k zákazu používania 737 MAX 8 globálnymi regulačnými orgánmi, súdnym procesom niektorých leteckých dopravcov a poklesu trhovej hodnoty týchto lietadiel. Podľa výrobcu sa doteraz uskutočnilo viac ako 135 testovacích a výrobných letov aktualizovaného softvéru pre model 737 MAX.

Najpredávanejší typ Boeingu havaroval 10. marca 2019 neďaleko hlavného mesta Etiópie Addis Abeba, len šesť minút po vzlete na ceste do Nairobi. Tragédia, pri ktorej zahynulo všetkých 157 ľudí na palube lietadla, znamenala druhú takúto haváriu toho istého modelu lietadla za menej ako šesť mesiacov. V októbri 2018, rovnaký typ lietadla, prevádzkovaný spoločnosťou Lion Air, havaroval v Java Sea krátko po štarte, kedy vyhaslo 189 životov.