USA sa vyhrážajú Turecku kvôli nákupu S-400. Turecko reaguje možným "plánom B”
24 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič
“Ak Turecko nemôže nakúpiť stíhačky F-35 z USA, bude hľadať náhradu inde,” uviedol pre médiá v utorok na Veľkom národnom zhromaždení Turecka, minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu. USA hrozia, že vylúčia Ankaru z programu nákupu stíhačiek F-35, kvôli nákupu ruskej protilietadlovej obrany S-400, ktorou chce Turecko svoju protivzdušnú obranu vybaviť.


“V programe F-35 už Turecko figuruje ako partner, zúčastňujeme sa tohto projektu a zaplatili sme aj potrebnú sumu," povedal Cavusoglu. “Nevidíme nateraz žiadne prekážky pokračovať v nákupe. Ale v prípade ak USA naplnia svoje hrozby, budeme musieť uspokojiť naše potreby tam, kde bude lepšia ponuka," dodal.

Turecký minister obrany Hulusi Akar naznačil, že Ankara pristúpi k „plánu B“ v prípade, že sa dohoda s USA rozpadne. "Máme krátkodobé, strednodobé a dlhodobé plány,"uviedol minister obrany .

USA sa Turecku vyhrážajú, že zmrazia dodávku stíhačiek F-35 a úplne ukončia účasť Turecka na tomto programe, ak Ankara nevypovie dohodu o kúpe ruských komplexov protilietadlovej obrany S-400. USA vyjadrili obavy, že to môže poškodiť interoperabilitu NATO a ohroziť bezpečnosť samotných F-35.

Turecko trvá na tom, že systém protivzdušnej obrany, ktorým mieni dovybaviť svoju vzdušnú obranu s nakúpenými stíhačkami F-35, nepredstavuje žiadne riziko pre spoločný bojový program a ani pre systémy NATO. S cieľom zmierniť obavy Washingtonu, navrhlo Turecko vytvorenie technického výboru, ktorý by preskúmal možné bezpečnostné hrozby, plynúce z navrhovaného nasadenia systému S-400. USA však doposiaľ o tento návrh neprejavili záujem .

Ankara odmieta ultimátum USA. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan minulý mesiac tvrdil , že americký odpor voči dohode o nákupe S-400 nemá „nič spoločné s NATO a F-35, a ani s bezpečnosťou USA“, ale pramení z faktu, že Turecko sa snaží o vlastnú nezávislú politiku v rámci EÚ a to najmä v Sýrii.

Začiatkom tohto mesiaca Cavusoglu naznačil, že Ankara by mohla kúpiť ešte viac vojenského vybavenia z Ruska, vrátane alternatívy k lietadlám F-35, ak by USA zastavili už rozbehnuté dodávky stíhačiek. “Máme záujem o F-35, ale sú aj iné lietadlá. Ak nie sme schopní kúpiť F-35 z USA, budeme musieť nakúpiť podobné lietadlá z iných krajín," povedal Cavusoglu.

Turecku boli dodané prvé štyri zo 100 objednaných lietadiel F-35 a štyria tureckí piloti v súčasnosti absolvujú potrebný výcvik v USA.