SMUTNÁ HISTÓRIA: Lipu v Skalici sadili v čase tragickej nehody M. R. Štefánika
24 | 04 | 2019 I TASR, Peter Králik
Smutná história sa viaže k Lipe slobody, ktorú zasadili v Skalici v dopoludňajších hodinách 4. mája 1919. Pri slávnostnom obede sa totiž hostia dozvedeli správu o tragickej nehode Milana Rastislava Štefánika a viacerí z nich odcestovali okamžite do Bratislavy.

S návrhom vysadiť Lipu slobody prišiel gymnaziálny učiteľ Martin Bezděk z Třebíča. „Lipu zasadili v chladivom počasí 4. mája za prítomnosti viacerých významných hostí. Slávnostného zhromaždenia sa zúčastnili minister Vavro Šrobár, taliansky generál Luigi Piccione, vládni poradcovia Pavel Blaho, Matej Metod Bella a ďalší, ktorí sa prihovorili k početnému davu," uviedla pre TASR riaditeľka Záhorského múzea v Skalici Viera Drahošová.

Po zasadení lipy a slávnostnom zhromaždení sa hostia odobrali do veľkej sály Kultúrneho domu. „Vo chvíli, keď zasadli hostia k obedu, priniesli generálovi Piccionemu telegram so správou o nešťastí a tragickej smrti Štefánika. Bezprostredne nasledoval druhý telegram ministrovi Šrobárovi. Za pár minút odcestovali zvláštnym vlakom do Bratislavy. Hostia sa rozchádzali, sála sa vyprázdnila, misy zostali nedotknuté," ozrejmila priebeh podujatia spred 100 rokov riaditeľka múzea.

„Tieto udalosti boli až do nedávnej doby pomerne neznáme. Podarilo sa ich zrekonštruovať až v roku 2009 z pozostalosti rodiny redaktora časopisu Sloboda Jána Sopka. V nej boli celé čísla časopisu, v ktorom pôsobil. V jednom z čísiel bolo celé podujatie podrobne opísané," spresnila Drahošová.

Ako ďalej doplnila, v súčasnom parku medzi lipami na skalickom Námestí slobody už storočná Lipa slobody nestojí. Dokladajú to výsledky pasportizácie zelene. Podľa pamätníkov ju odstránili po roku 1950 pri zemných prácach.

Mesto Skalica plánuje vysadiť na pôvodnom mieste lipu k 100. výročiu úmrtia M. R. Štefánika. „V nedeľu 5. mája si uctíme meno významného Slováka tým, že zasadíme na jeho pamiatku lipu. Potom bude nasledovať kultúrny program v Jezuitskom kostole. Aj týmto spôsobom si chceme pripomenúť v Skalici Rok Štefánika," doplnila pre TASR primátorka mesta Skalica Anna Mierna.