Putin zjednodušil postup vydávania ruských pasov obyvateľom Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky
24 | 04 | 2019 I Zuzana Perželová, RIA NOVOSTI

Vladimír Putin podpísal výnos o zjednodušenom získaní ruských pasov obyvateľmi niektorých obvodov Luhanskej a Doneckej oblasti Ukrajiny, príslušný dokument bol uverejnený na stránke Kremľa.


Zdôrazňuje sa, že toto rozhodnutie bolo prijaté na "ochranu práv a slobôd človeka a občana, riadeného všeobecne uznávanými zásadami a normami medzinárodného práva".


Výnos tiež obsahuje zoznam dokladov, ktoré sú potrebné od obyvateľov Donbasu na získanie ruského pasu. Lehota na posúdenie žiadosti by nemala presiahnuť tri mesiace.Výnos nadobudol účinnosť dňom zverejnenia.


Koncom novembra minulého roka Ukrajina obmedzila na svoje územie vstup pre mužov z Ruska vo veku od 16 do 60 rokov. Kremeľ vyhlásil, že Moskva neuplatní žiadne recipročné opatrenia, ale naopak, uľahčí ukrajincom získanie ruského občianstva.


V decembri ruský prezident podpísal zákon, ktorý dáva hlave štátu právo určiť kategórie cudzincov, ktorí môžu získať ruské občianstvo v rámci zjednodušeného postupu na humanitárne účely. Ministerstvo vnútra RF uviedlo, že sa to v prvom rade dotkne obyvateľov z juhovýchodnej časti Ukrajiny.


V Rusku je v súčasnosti viac ako milión prisťahovalcov z tohto regióna. Majú rôzne dokumenty: pracovné povolenia, povolenie na pobyt, povolenie na prechodný pobyt. Z toho 77 000 ľudí dostalo dočasný azyl, alebo sú utečencami.


Ako uviedlo ministerstvo vnútra, od roku 2014, ruské občianstvo získalo 360 tisíc ukrajincov.


.