Komentár Petra Tomečka: Odpoveďou na Irán musí byť európska vzbura proti arogantnej politike USA
24 | 04 | 2019 I Peter Tomeček
Európska únia (EÚ) vyjadrila v utorok poľutovanie nad pondelkovým rozhodnutím USA nepredĺžiť výnimku na zákaz dovozu iránskej ropy pre osem krajín. Zároveň upozornila na to, že tento krok môže ešte viac podkopať jadrovú dohodu s Iránom z roku 2015.

Svoju chvíľu slávy si zažila aj hovorkyňa Európskej komisie Maja Kocijančičová, podľa ktorej môže rozhodnutie Bieleho domu "ohroziť implementáciu" jadrovej dohody, pričom dodala, že Únia bude "pokračovať v dodržiavaní (dohody) za predpokladu, že ju Irán bude aj naďalej implementovať komplexným a efektívnym spôsobom".

Stanovisko Európskej komisie sa nedá nazvať inak ako alibistické, bezpohlavné no najmä celkovo kapitulačné.

Jediná hodnotnotná informácia z celého vyhlásenia je, že Európska komisia má hovorkyňu, pretože to mnohí z nás naozaj netušili.

Ak by to Európska únia myslela vážne so svojimi snami o vlastnej vedúcej globálnej úlohe, dala by USA a najmä arogantnému ministrovi Pompeovi inú odpoveď. Tá sa núka už niekoľko mesiacov.

Správanie americkej administratívi voči Európskej únii je neuctivé dlhodobo. Popravde Európska komisia, či Juncker alebo Tusk si za to môžu sami.

Trump je obchodník a keď cíti slabosť súpera - v európskom koretnom jazyku "partnera", dá mu zakaždým pocítiť poníženie!

Irán mohol byť pre Európu riešenie ropného problému, mohol byť dokonca viac! Dôkazom, že tak veľký a rozlahlý kolos ako je EÚ je naozaj strojcom vlastnej budúcnosti, rozhodovania a voľby vlastných obchodných partnerov. Ani v tomto však nemáme slobodu.

Ako potom môžu veriť jednotlivé národy v EÚ európskym politickým elitám, že vedia čo robia, že kormidlo v neistých časoch majú pevne v rukách?

Tento týždeň zažili európske politické elity pohŕdavý výsmech. Pompeo im ukázal, že nerozhodujú o ničom. Chceli sme počuť z Bruselu niečo iné ako ľutovanie situácie.

USA nepotrebujú našu sebalútosť! Američania potrebujú európsku hrádzu voči ich arogantnému ohýbaniu medzinárodných pravidiel. Túto šancu odchádzajúca Európska komisia nadobro premrhala.

Máme šancu to zmeniť v eurovoľbách!

(Autor je podpredseda NÁRODNEJ KOALÍCIE a líder kandiátky do eurovolieb za túto stranu)