Ak chce USA vstúpiť do Hormuzského prielivu, musí sa dohodnúť s Iránom
24 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič
Ak sa USA pokúsia vplávať do Hormuzského prielivu, ktorý je hlavnou obchodnou cestou do Perzského zálivu, musia sa dohodnúť s tými, ktorí ho strážia. Vyhlásil to iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Javad Zarif, pričom sa odvolal na včera schválený návrh zákona, ktorý označuje všetky ozbrojené sily USA za “teroristické”.

Irán: Parlament označil celú armádu USA za teroristickú
Iránsky parlament schválil v utorok návrh zákona, ktorý označuje všetky ozbrojené sily USA za teroristické. Informovali o tom iránske médiá a následne svetová tlačová agentúra AFP. Čítať ďalej
23 | 04 | 2019 | tasr



“Každý, kto vstúpi do Hormuzského prielivu, musí spolupracovať s regionálnymi mocnosťami, ktoré poskytujú bezpečnosť v tejto oblasti,” povedal dnes Zarif na pravidelnom stretnutí Ázijskej spoločnosti v New Yorku.

Minister zahraničných vecí varoval Washington pred akýmkoľvek „bláznivým ťahom“, ktorý by mohol poškodiť iránsku bezpečnosť, najmä schopnosť prepravovať ropu cez prieliv, pričom zdôraznil, že Teherán je „otvorený dialógu“.

„Sme presvedčení, že Irán bude aj naďalej predávať svoju ropu. Budeme pokračovať v hľadaní kupujúcich pre našu ropu a budeme naďalej používať Hormuzský prieliv ako bezpečnú tranzitnú cestu pre jej vývoz,“ povedal. “Ak Spojené štáty opäť prijmú nejaké bláznivé opatrenia, ktorými sa budú snažiť tomuto zabrániť, potom by mali byť pripravené aj na následky."

Varovanie Zarifa prišlo len niekoľko dní po tom, čo Trumpova administratíva oznámila svoje rozhodnutie rozšíriť sankcie voči všetkým odberateľom iránskej ropy. Washington sankcie voči Iránu zaviedol po tom, čo jednostranne vypovedal jadrovú dohodu a Iránom v roku 2015.


Tlak Washingtonu na zníženie dovozu ropy z Teheránu na nulu už vyvolal odpor v Ankare aj v Pekingu. Zarif poznamenal, že ak chce Biely dom priviesť Teherán k rokovaciemu stolu, bolo by rozumné upustiť od hrozieb a namiesto toho skúsiť hovoriť s Iránom.

"Sme alergickí na tlak,” povedal Zarif. "Skúste jazyk úcty, nezabije vás, verte mi.”