Rusko spustilo testovanie podmorských bezpilotných Poseidonov
23 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič
Minulý rok sa Vladimir Putin prvý krát zmienil o vývoji ruských bezpilotných podmorských plavidiel, ktoré sú schopné pohybu vysokou rýchlosťou aj vo veľmi veľkej hĺbke. Prvým experimentálnym nosičom bezpilotného systému Poseidon bude jadrová ponorka Belgorod, ktorá dnes bola spustená v Severodvinskom Sevmaši.Informovala o tom agentúra RIA Novosti prostredníctvom "korešpondenčných správ  z  priebehu ceremoniálu. Kvôli špeciálnemu utajeniu tohto projektu bolo údajne zakázané fotografovanie ponorky a nebolo možné prieniesť z tejto udalosti ani videodokumentáciu.

 

“V priebehu dvoch rokov sa podrobia ponorka a samotný Poseidon spoločným testom. Plánom je uviesť tento projekt do plného bojaschopného stavu na prelome rokov 2020-2021,"informovala agentúraj.


Vojenský expert Igor Korotchenko vyjadril názor, že "Poseidon je strategická odvetná zbraň, ktorú možno použiť len v prípade jadrovej agresie proti Rusku." Podľa prezidenta V. Putina, môžu takéto drony niesť nie len konvenčnú, ale aj jadrovú muníciu, ktorá im umožní zasiahnuť ciele vo vzduchu, na mori, ale aj pobrežnú infraštruktúru.