Bernie Sanders označil Netanjahuovu vládu za “pravicovo rasistickú”
23 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič
Počas diskusie na CNN nazval Bernie Sanders vládu izraelského premiéra Benjamina Netanjahuho „rasistickou“.

Demokratická nádej na prezidentského kandidáta vo voľbách v roku 2020 a populárny senátor štátu Vermont bol v diskusii vyzvaný, aby sa vyjadril k jeho dlhotrvajúcej kritike Netanjahua a prípadnej budúcej spolupráci s Izraelom. Netanjahu tento mesiac vyhral veľmi sporné izraelské voľby a zabezpečil si tak svoje piate funkčné obdobie ako premiér tejto krajiny.
"Nie som proti Izraelu, ale faktom je, že Netanjahu je pravicový politik, ktorý podľa môjho názoru zaobchádza s palestínčanmi mimoriadne nespravodlivo," vyjadril sa Sanders.

 


„Spojené štáty dávajú Izraelu miliardy dolárov na vojenskú pomoc. To, čo si myslím, nie je radikálne. Verím, že Spojené štáty by mali Blízky východ vnímať na základe rovnakých podmienok. Inými slovami, cieľom musí byť snaha spájať ľudí a nie podporovať len jednu krajinu, ktorú teraz vedie pravicová a odvážim sa povedať aj rasistická vláda.“ dodal Sanders.




Pred voľbami v Izraeli Sanders netajil svoje presvedčenie, že Netanjahu voľby prehrá. “Vždy keď sa v Izraeli blížia voľby, Netanjahu sa snaží ísť ešte viac doprava tým, že apeluje na rasizmus a myslím si, že je to nešťastné.” Poznámka zaznela v reakcii na Netanjahuov prísľub pripojiť ilegálne židovské osady v okupovaných palestínskych oblastiach k Izraelu, v prípade ak bude opätovne zvolený.

Medzi ďalších demokratických kandidátov, ktorí v posledných mesiacoch priamo kritizovali Netanjahua, patria aj Beto O’Rourke, Elizabeth Warren či Amy Klobuchar.