Za výbuchmi na Srí Lanke môže byť Islamský štát, myslí si analytik
21 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič
Hoci je ešte predčasné vyvodzovať závery z Veľkonočných útokov na Srí Lanke, už teraz sa zdá byť jasné, že srílanské úrady neboli pripravené na túto sériu teroristických útokov. Uviedol to pre televíziu Russia Today (RT) politický a geostrategický expert Javed Rana.

“Vláda bola úplne zaskočená týmito dobre naplánovanými a koordinovanými útokmi,” povedal analytik, “pretože niečo také od potlačenia povstania Tamilských tigrov v roku 2009, už vôbec neočakávali“.

K zodpovednosti k útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale „spôsob akým boli atentáty prevedené, ukazujú na islamský štát (IS, predtým ISIS),“ povedal Rana a dodal, že “nemožno vylúčiť ani tamilskú povstaleckú skupinu LTTE, pretože títo sú aj napriek ich potlačeniu, ešte stále aktívny."

"Vláda by mala vykonať dôkladné vyšetrovanie týchto útokov a preskúmať všetky miestne faktory a to aj v prípade, keby sa k výbuchom Islamský štát napokon prihlásil," myslí si Rana.

Kedysi aktívna teroristická skupina Tamilskí tigri (LTTE) bola svojho času hlavným páchateľ samovražedných atentátov na Srí Lanke. Od ich oficiálnej porážky v roku 2009, počas uplynulých 10 rokov, ostrov nezažil rozsiahlejšie teroristické činy.

Javed Rana povedal, že nedeľňajšie útoky mali jednoznačný cieľ "vyvolať maximálnu paniku" a "poslať svetu správu, že cudzinci na Srí Lanke nie sú v bezpečí."

Zábery Srí Lanky po výbuchoch vysielané prostredníctvom YouTube kanála RT: